Zupa pomidorowa z dodatkiem curry na rosole

By | czwartek, sierpnia 20, 2015 Zostaw komentarz
Dzisiaj przepis na klasyczną pomidorówkę przypominająca na myśl smaki dzieciństwa, której przygotowanie, w szczególności kiedy mamy już rosół jest banalnie proste. O tym jak przygotować rosół przeczytasz tutaj.
Najlepiej smakuje, kiedy zrobi się ją ze świeżych pomidorów, ale można również z pomidorów z puszki lub ostatecznie z koncentratu pomidorowego. Polecam dodać do niej szczyptę curry – uzyskuje wtedy wyjątkowy aromat.

zupa pomidorowa z makaronem



Składniki:
- 0,5 l rosołu
- 5 pomidorów
- 0,5 małego kubka śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- curry
- zioła prowansalskie
- pietruszka

Wykonanie:
Do 0,5 l rosołu dodajemy drugie tyle wody i zagotowujemy. Pomidory myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i wrzucamy pokrojone pomidory. Chwilkę gotujemy aż pomidory zmiękną i puszczą sok.
Następnie pomidory wrzucamy do rosołu i chwilę gotujemy. 


Blendujemy wszystko na gładką masę. Potem do osobnego kubka wlewamy trochę wody, wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy żeby nie było grudek. Wlewamy to do zupy. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Podawać z makaronem i świeżą natką pietruszki.
zupa pomidorowa z makaronem



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: