Dzisiaj przepis na klasyczną pomidorówkę przypominająca na
myśl smaki dzieciństwa, której przygotowanie, w szczególności kiedy mamy już rosół jest banalnie proste. O tym jak przygotować rosół przeczytasz tutaj.
Najlepiej smakuje, kiedy zrobi się ją ze świeżych pomidorów,
ale można również z pomidorów z puszki lub ostatecznie z koncentratu
pomidorowego. Polecam dodać do niej szczyptę curry – uzyskuje wtedy wyjątkowy
aromat.
Składniki:
- 0,5 l
rosołu
- 5 pomidorów
- 0,5 małego kubka śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- curry
- zioła prowansalskie
- pietruszka
Wykonanie:
Do 0,5 l
rosołu dodajemy drugie tyle wody i zagotowujemy. Pomidory myjemy, obieramy i
kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i wrzucamy pokrojone
pomidory. Chwilkę gotujemy aż pomidory zmiękną i puszczą sok.
Następnie pomidory wrzucamy do rosołu i chwilę gotujemy.
Blendujemy wszystko na gładką masę. Potem do osobnego kubka wlewamy trochę
wody, wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy żeby nie było grudek. Wlewamy to do zupy.
Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Podawać z makaronem i świeżą natką pietruszki.
0 komentarze: