No cóż...zniknęło ze stołu błyskawicznie.
Piernik z tego przepisu wychodzi tak
fenomenalny, że nie mam zamiaru czekać do kolejnych świąt na
niego. Szczerze polecam.
Składniki:
- 125 g masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 ml śmietanki 30 proc.
Wykonanie:
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 ml śmietanki 30 proc.
Wykonanie:
W garnku roztopić masło, dodać
cukier, miód, powidła, przyprawę do piernika, cynamon, kakao.
Wszystko wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać sodę, kawę zbożową,
mleko, roztrzepane jajka. Wszystko wymieszać mikserem. Mąkę
przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać, żeby nie było
grudek. Masę wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i
piec w piekarniku nagrzanym do180 stopni około 45 minut do tzw.
suchego patyczka.
Gdy ciasto ostygnie przekroić i
przełożyć powidłami śliwkowymi.
Piernik polać polewą czekoladową ( w
rondelku zagotować śmietankę 30 proc., dodać połamaną w kostkę
czekoladę i mieszać aż uzyskamy gładką polewę)
0 komentarze: