Kruche rogaliki z dżemem

By | wtorek, sierpnia 11, 2015 Zostaw komentarz
Obłędnie kruche i rozpływające się w ustach rogaliki, z dżemem truskawkowym. Smakują wyśmienicie a aromat truskawek sprawia, że ciężko powstrzymać się od zjedzenia kolejnego …i kolejnego kruchego rogalika z ulubionym dżemem. Nadzienie, podczas pieczenia lubi trochę wypłynąć, ale dla mnie nie ma to większego znaczenia bo najważniejszy jest ich maślany smak. Właśnie w tym tkwi ich urok, że są takie niedoskonałe i naturalne J Smak dżemu oczywiście zależy od upodobań. Ważne żeby wybierać te jak najlepszej jakości bez konserwantów, albo zrobić samemu. Wtedy są jeszcze lepsze. A wy jakie nadzienie najbardziej lubicie?

Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 60g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 18%
- słoik dżemu(około 220g), najlepiej jakiegoś gęstego 100%

Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło i cukier.




 Zagnieść ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na pół godziny.

Następnie wyjąć jedną część ciasta i cienko rozwałkować.

Dużym talerzem wyciąć koło, które następnie należy podzielić na 8 w miarę równych trójkątów, rysując średnice koła nożem lub radełkiem.
Na każdy trójkąt, bliżej dłuższego boku ułożyć trochę dżemu.


Zawinąć rulonik z trójkąta w taki sposób, aby zakończyć przy szpicu. Następnie należy uformować rogalik.

To samo zrobić z resztą ciasta z lodówki.
Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Gdy już powstaną wszystkie rogaliki wówczas wkładamy blachy na godzinę do lodówki.
Na koniec smarujemy rogaliki rozkłóconym białkiem wtedy będą miały ładną skórkę. 
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać posypane cukrem pudrem.




Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: