Pierogi z jagodami

By | sobota, sierpnia 01, 2015 Zostaw komentarz
Jesteśmy jagódki, czarne jagódki, mieszkamy w lesie zielooonym… ulubiona piosenka z dzieciństwa? Ostatnio mamy okazję dość często jej słuchaćJ A ponieważ sezon jagodowy w pełni – idealna okazja na zrobienie lekkich pierogów z jagodami. I choć przepisów na ciasto jest wiele, ten, według tradycyjnej receptury polecamy szczególnie. Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne, rozpływające się ustach. Trzeba tylko pamiętać o podstawowej zasadzie przy jedzeniu. Najpierw delikatnie nakłuwamy pieroga widelcem a dopiero potem rozkrawamy…. Nigdy odwrotnie!!:) 
No i wreszcie możemy delektować się jagodowym smakiemJ Pycha!
Pierogi z jagodami przepis


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 30 g masła lub 15 ml oleju rzepakowego


Wykonanie:

Jagody myjemy w misce z ciepłą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.
Przepis na pierogi z jagodami


Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Wszystko razem wyrabiamy rękami aż do uzyskania gładkiej masy, która będzie się odlepiała od rąk. W razie potrzeby można podsypać trochę mąki. Wyrobioną kulkę z ciasta cienko rozwałkowujemy – najlepiej podzielić sobie tą kulkę na dwie lub więcej części i każdą z nich osobno rozwałkować.

Następnie wycinamy szklanką o ostrych brzegach kółka i na środek każdego kółka układamy porcję jagód. Później zawijamy, formując pierogi i zaciskamy. Można użyć do tego takich specjalnych foremek do pierogów. Ważne jest żeby dobrze zlepić brzegi pieroga, by nie rozleciał się podczas gotowania. Gdy już uporamy się całym ciastem możemy być z siebie dumniJ



Teraz gotujemy garnek z wodą, dodajemy trochę soli i gotujemy pierogi około 3 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.  

Uwaga! Jeśli nie chcemy od razu wszystkich pierogów ugotować możemy je zamrozić  tym celu na płaski talerz sypiemy mąkę układamy pierogi i wkładamy do zamrażalnika. Dopiero gdy trochę stwardnieją wkładamy je do woreczków. W przeciwnym razie mogą się pozlepiać i rozpaść.


Podajemy z jogurtem naturalnym i posypujemy cukrem do smaku.
jak zrobić pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: