Domowy rosół z makaronem

By | niedziela, lipca 19, 2015 Zostaw komentarz
Pyszny, aromatyczny rosół z makaronem, klasyka wśród zup, bez której wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie niedzielnego obiadu. My teżJ
Jest tak uniwersalny, że doskonale smakuje z makaronem, a także jako baza do innych zup czy potraw.
Z przepisu podanego poniżej wychodzi garnek o pojemności 5 litrów.
Dzięki wykorzystaniu 3 gatunków mięsa rosół jest przepyszny i wyjątkowo aromatyczny.
A poprzez doprawienie naturalną domową jarzynką, możecie być pewni, że nie znajdziecie w nim glutaminianu sodu czy innych „ciekawych” dodatków.
Samo zdrowie!
rosół z makaronem



Składniki:
- Ok. 20 dag mięsa wołowego
- 1 noga (golonko) z indyka
- 1 noga z kurczaka
- 1/4 selera
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- Mały kawałek pora
- Jarzynka (najlepsza jest samodzielnie zrobiona, według przepisu, który znajdziecie na blogu)
- Pieprz
- Sól

Wykonanie:
Najpierw zajmiemy się przygotowaniem mięsa. Należy je umyć, a następnie zagotować z małą ilością wody (powinno jej być tyle, żeby zakryła mięso). Gdy się zagotuje, wodę odlewamy i płuczemy mięso pod bieżącą wodą.
Następnie do garnka wlać wodę (teraz już jej ilość dostosowujemy do ilości rosołu, który otrzymamy), dodać mięso, warzywa, doprawić do smaku.




Gotować na wolnym ogniu ok 2 godziny.
Podawać z makaronem, świeżą, pokrojoną natką pietruszki i marchewką.




Po wystudzeniu rosół dajemy do lodówki i zbieramy z powierzchni zbędny tłuszcz
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: