Pyszny, aromatyczny rosół z makaronem, klasyka wśród zup,
bez której wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie niedzielnego obiadu. My
teżJ
Jest tak uniwersalny, że doskonale smakuje z makaronem, a także jako baza do
innych zup czy potraw.
Z przepisu podanego poniżej wychodzi garnek o pojemności 5 litrów .
Dzięki wykorzystaniu 3 gatunków mięsa rosół jest przepyszny
i wyjątkowo aromatyczny.
A poprzez doprawienie naturalną domową jarzynką, możecie być
pewni, że nie znajdziecie w nim glutaminianu sodu czy innych „ciekawych”
dodatków.
Samo zdrowie!
Składniki:
- Ok. 20 dag mięsa wołowego
- 1 noga (golonko) z indyka
- 1 noga z kurczaka
- 1/4 selera
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- Mały kawałek pora
- Jarzynka (najlepsza jest samodzielnie zrobiona, według
przepisu, który znajdziecie na blogu)
- Pieprz
- Sól
Wykonanie:
Najpierw zajmiemy się przygotowaniem mięsa. Należy je umyć,
a następnie zagotować z małą ilością wody (powinno jej być tyle, żeby zakryła
mięso). Gdy się zagotuje, wodę odlewamy i płuczemy mięso pod bieżącą wodą.
Gotować na wolnym ogniu ok 2 godziny.
Po wystudzeniu rosół dajemy do lodówki i zbieramy z powierzchni zbędny
tłuszcz
0 komentarze: