Domowy sok malinowy

By | czwartek, sierpnia 06, 2015 Zostaw komentarz
Nie lubię kupionych w sklepie gotowych soków malinowych. Są mocno przesłodzone, zawierają barwniki i różne inne ulepszacze, a i próżno szukać w nim owoców.
Najlepszy jest samodzielnie zrobiony sok malinowy - i jest to bardzo proste.
A ponieważ lato w pełni, to jest idealny czas na zrobienie zapasów na zimę takiego domowego, naturalnego soku.
Doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty, w szczególności zimą. Wtedy przyjemnie rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność. Lubię też polać nim budyń waniliowy – to takie wspomnienie smaków dzieciństwa. A wy do czego używacie domowego soku z malin?

domowy sok z malin

Składniki:
- 0,5 kg malin
- 300 g cukru

Wykonanie:
Maliny myjemy wkładamy do słoika i zasypujemy cukrem. Potrząsamy aby cukier się równo rozłożył. Można również położyć warstwę malin, potem warstwę cukru, znów maliny i znów cukier. Przykrywamy gazą, zawiązujemy gumką recepturką i zostawiamy na 2 dni aby maliny puściły sok. 
sok z malin


Następnie przecedzamy przez sitko sok i wlewamy do garnka, dodając cukier, który pozostał. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż sok będzie gorący, ale nie wrzący.
Wlewamy sok do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce do wystygnięcia.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: