Nie lubię kupionych w sklepie gotowych soków malinowych. Są
mocno przesłodzone, zawierają barwniki i różne inne ulepszacze, a i próżno
szukać w nim owoców.
Najlepszy jest samodzielnie zrobiony sok malinowy - i jest
to bardzo proste.
A ponieważ lato w pełni, to jest idealny czas na zrobienie zapasów na zimę takiego domowego, naturalnego soku.
A ponieważ lato w pełni, to jest idealny czas na zrobienie zapasów na zimę takiego domowego, naturalnego soku.
Doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty, w szczególności
zimą. Wtedy przyjemnie rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność. Lubię też polać
nim budyń waniliowy – to takie wspomnienie smaków dzieciństwa. A wy do czego
używacie domowego soku z malin?
Składniki:
- 0,5 kg
malin
- 300 g
cukru
Wykonanie:
Maliny myjemy wkładamy do słoika i zasypujemy cukrem.
Potrząsamy aby cukier się równo rozłożył. Można również położyć warstwę malin,
potem warstwę cukru, znów maliny i znów cukier. Przykrywamy gazą, zawiązujemy
gumką recepturką i zostawiamy na 2 dni aby maliny puściły sok.
Następnie
przecedzamy przez sitko sok i wlewamy do garnka, dodając cukier, który
pozostał. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż sok będzie gorący, ale nie wrzący.
Wlewamy sok do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i
stawiamy do góry dnem na ściereczce do wystygnięcia.
0 komentarze: