Kiedy spojrzałam na składniki
jarzynki, którą używałam niemal do każdej potrawy przeraziłam się ilością
zupełnie niepotrzebnych dodatków takich jak barwniki, konserwanty czy inne
polepszacze smaku. Postanowiłam sama zrobić zdrową, naturalną przyprawę, bo
wcale nie jest to ani trudne ani skomplikowane, wystarczy trochę warzyw,
piekarnik i chwila czasu. A efekt jest naprawdę bardzo fajny i przede wszystkim
zdrowy. Ze względu na czas wykonania wynoszący ok. 3-4 godzin ja zawsze robię
większą ilość i przechowuję ją w słoiczkach.
Potrzebujemy:
1 seler
1 por
Sól
Pieprz
Opcjonalnie cebula lub inne ulubione zioła
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć,
obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można do tego użyć maszynki do
mielenia) Por i cebulę drobno posiekać. Dwie sporej wielkości blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na
nie wymieszane warzywa. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 50
stopni i suszyć przez ok. 2-3 godziny do momentu aż warzywa będą suche i dość
twarde. Tak mniej więcej co pół godziny warzywa należy wymieszać w piekarniku,
aby się równo wysuszyły. Na koniec przesypujemy do słoiczków i dodajemy sól,
pieprz bądź inne zioła do smaku.
0 komentarze: