Ciasto drożdżowe z kruszonką

By | piątek, sierpnia 28, 2015 2 komentarz
Zrobienie ciasta drożdżowego to dla wielu osób dość trudna sztuka – ale okazuje się, że wcale  tak być nie musi. Poniżej przepis na duże, doskonale puszyste i maślane ciasto drożdżowe.
Proporcje ciasta są na jedną dużą (29cm X 40cm) blachę lub można podzielić ciasto na dwa mniejsze i do jednego dodać jakieś owoce np. jabłka, śliwki. Ja tym razem zdecydowałam się zrobić jedno familijne,  tradycyjne ciasto, bez żadnych dodatków. Ciasto z tego przepisu (przekazywanego z pokolenia na pokolenie) jest najlepsze jakie kiedykolwiek miałam okazję zjeść. A jeżeli ciasto to wyda Ci się za duże? -  Zawiń w folię, włóż do zamrażarki i wyciągnij kiedy ogarnie Cię lenistwo a przyjdzie ochota na coś słodkiego J
ciasto drożdżowe z kruszonką Składniki

- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 8 żółtek
- 1 kostka masła lub margaryny
- kostka świeżych drożdży
- 0,5 l mleka
- szczypta soli

Wykonanie:
Przesiać mąkę do miski. Zrobić pośrodku dołek i wlać rozczyn z drożdży. Mleko podgrzać w osobnym garnku tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodać do miski mleko, cukier, szczyptę soli, żółtka i zagnieść ręcznie lub za pomocą haka do ciasta drożdżowego aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste i będzie odchodziło od ścianek miski i dłoni.
Pod koniec wyrabiania dodać partiami roztopione i przestudzone masło. Zagniatać ciasto aż do połączenia się tłuszczu z ciastem.

Przełożyć do miski, oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Można też nagrzać piekarnik do temp. 40 stopni, następnie wyłączyć piekarnik i włożyć ciasto. Wtedy też uzyskamy ciepłe miejsce.
Po około 1h – 1,5h odgazować ciasto tj. uderzyć pięścią ciasto i ponownie na stolnicy wyrobić kilka minut. 

Następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia ok. 1h. 


Posmarować białkiem, posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika do około 200 stopni i piec do suchego patyczka około 30-40 minut. 


Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i studzić jeszcze chwilę w piekarniku. Po 15 minutach można wyjąć ciasto na kratkę i dalej studzić. Podawać posypane cukrem pudrem.
ciasto drożdżowe z kruszonką

ciasto drożdżowe

ciasto drożdżowe domowe




Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze: