Zrobienie ciasta drożdżowego to dla wielu osób dość trudna
sztuka – ale okazuje się, że wcale tak
być nie musi. Poniżej przepis na duże, doskonale puszyste i maślane ciasto
drożdżowe.
Proporcje ciasta są na jedną dużą (29cm X 40cm) blachę lub
można podzielić ciasto na dwa mniejsze i do jednego dodać jakieś owoce np.
jabłka, śliwki. Ja tym razem zdecydowałam się zrobić jedno familijne, tradycyjne ciasto, bez żadnych dodatków.
Ciasto z tego przepisu (przekazywanego z pokolenia na pokolenie) jest najlepsze
jakie kiedykolwiek miałam okazję zjeść. A jeżeli ciasto to wyda Ci się za duże?
- Zawiń w folię, włóż do zamrażarki i
wyciągnij kiedy ogarnie Cię lenistwo a przyjdzie ochota na coś słodkiego J
- 1 kg
mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 8 żółtek
- 1 kostka masła lub margaryny
- kostka świeżych drożdży
- 0,5 l
mleka
- szczypta soli
Wykonanie:
Przesiać mąkę do miski. Zrobić pośrodku dołek i wlać rozczyn z drożdży. Mleko podgrzać w osobnym garnku tak, aby było ciepłe, ale nie
gorące. Dodać do miski mleko, cukier, szczyptę soli, żółtka i zagnieść ręcznie
lub za pomocą haka do ciasta drożdżowego aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste
i będzie odchodziło od ścianek miski i dłoni.
Pod koniec wyrabiania dodać partiami roztopione i
przestudzone masło. Zagniatać ciasto aż do połączenia się tłuszczu z ciastem.
Przełożyć do miski, oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym
miejscu do podwojenia objętości. Można też nagrzać piekarnik do temp. 40
stopni, następnie wyłączyć piekarnik i włożyć ciasto. Wtedy też uzyskamy ciepłe
miejsce.
Po około 1h – 1,5h odgazować ciasto tj. uderzyć pięścią
ciasto i ponownie na stolnicy wyrobić kilka minut.
Następnie przełożyć do formy
wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia ok. 1h.
Posmarować białkiem, posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika do
około 200 stopni i piec do suchego patyczka około 30-40 minut.
Po upieczeniu
wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i studzić jeszcze chwilę w piekarniku.
Po 15 minutach można wyjąć ciasto na kratkę i dalej studzić. Podawać posypane cukrem pudrem.
Nie ma nic lepszego od takiego ciasta:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Najprostsze ciasta są najlepsze:)
OdpowiedzUsuń