Krucha tarta z malinami i domowym budyniem

By | środa, sierpnia 05, 2015 Zostaw komentarz
Tarta z malinami jest jednym z naszych ulubionych ciast. Lekki, rozpływający się ustach budyń, kruche ciasto i do tego maliny. Pycha. Idealny deser na lato, który znika w wyjątkowo szybkim tempie
Tarta z owocami, domowy budyń

Składniki:
Kruche ciasto
- 250g mąki tortowej
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
- szczypta soli

Budyń
- 500ml mleka
- 2 żółtka
-1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Następnie dodać cukier, jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto. 



Następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

W tym czasie odmierzyć 100 ml mleka, wlać do niego żółtka, wsypać cukier i mąkę. Wymieszać dość energicznie aby nie zrobiły się grudki.  Dodać to do zagotowanego pozostałego mleka cały czas mieszając aby uzyskać jednolitą masę. Na koniec dodać łyżeczkę masła.
Gotowy budyń zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.  


Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy do tarty lub po prostu wylepić nim formę palcami kawałek po kawałku. 


Nakłuć widelcem i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut aż ciasto się lekko zarumieni. Wystudzić. Następnie na ciasto wlać budyń i położyć maliny
krucha tarta z malinami i domowym budyniem
Pyszna tarta już gotowa

tarta z owocami i domowy budyń

tarta z malinami i budyniem

krucha tarta z malinami i budyniem

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: