Tarta z malinami jest jednym z naszych ulubionych ciast. Lekki,
rozpływający się ustach budyń, kruche ciasto i do tego maliny. Pycha. Idealny
deser na lato, który znika w wyjątkowo szybkim tempieJ
Składniki:
Kruche ciasto
- 250g mąki tortowej
- 100 g
zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
- szczypta soli
Budyń
- 500ml mleka
- 2 żółtka
-1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g
mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka masła
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, sól i
pokrojone w kostkę zimne masło. Następnie dodać cukier, jajko i śmietanę.
Zagnieść ciasto.
Następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do
lodówki.
W tym czasie odmierzyć 100 ml mleka, wlać do niego żółtka, wsypać cukier i mąkę. Wymieszać dość energicznie aby nie zrobiły się grudki. Dodać to do zagotowanego pozostałego mleka
cały czas mieszając aby uzyskać jednolitą masę. Na koniec dodać łyżeczkę masła.
Gotowy budyń zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy do tarty lub
po prostu wylepić nim formę palcami kawałek po kawałku.
Nakłuć widelcem i
włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut aż ciasto się
lekko zarumieni. Wystudzić. Następnie na ciasto wlać budyń i położyć maliny
![]() |
Pyszna tarta już gotowa |
0 komentarze: