Mleko kokosowe

By | niedziela, lipca 19, 2015 1 comment
Kokos uwielbiam za jego smak, zapach i właściwości. Przywołuje na myśl wakacje pod palmami, beztroskę i spokój.
Mleko kokosowe bardzo często przygotowuję sama w domu, bo jest dużo lepsze niż to kupione w puszce – mam pewność, że nie zawiera żadnych niechcianych dodatków, czy konserwantów. A poza tym jest bardzo smaczne i co najważniejsze proste w przygotowaniu. Świetna alternatywa dla mleka krowiego. Takie mleko idealnie pasuje jako dodatek do kawy, domowych lodów, deserów czy innych potraw.

Mleko przechowuję w lodówce około 3 dni. Rozwarstwianie się jest procesem naturalnym i nie należy się tym przejmować. U góry zbiera się śmietanka kokosowa, którą można ubić i wykorzystać do deserów, a na dole jest chude mleko kokosowe.
Można też rozbić powstałą skorupę i energicznie potrząsnąć butelką, aby obie warstwy się połączyły.
Pozostałe wytłoczyny kokosowe zużywam do zrobienia małych bezików kokosowych


mleko z wiórków kokosowych




Składniki:

- 1 szklanka wiórków kokosowych (jak najlepszej jakości)
- 4 szklanki ciepłej wody
- gaza albo drobne sito

Wykonanie:

Wiórki przesypuję do miski, zalewam trzema szklankami ciepłej wody i zostawiam na pół godziny aby wiórki zmiękły. Można pozostawić na trochę dłużej, jednak pół godziny w zupełności wystarcza. Po tym czasie blenduję tą masę kilka minut, a następnie przecedzam przez gazę lub sitko. To co nam zostaje wkładam ponownie do blendera, dodaję pozostałą szklankę wody i jeszcze raz  powtarzam to samo tj. blenduję i przecedzam przez sito/gazę.
Dzięki podwójnemu blendowaniu wyciskamy z wiórek wszystko co się da, przez co mleko ma bardziej wyrazisty smak.






Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz: