Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

By | czwartek, lipca 30, 2015 1 comment
Szpinak to chyba dla wielu z nas trauma z dzieciństwa kojarząca się z bezsmakową zieloną papką podawaną w przedszkolu. 
Dzisiaj propozycja na zapiekane naleśniki ze szpinakiem, które smakują wyśmienicie. Dzięki nim bardzo polubiłam szpinak, a ta wytrawna wersja naleśników jest naszą ulubioną J Zielony, pikantny farsz z czosnkiem idealnie komponuje się z delikatnym naleśnikowym ciastem, a kremowy sos podkreśla oryginalność dania. Polecam spróbować!
naleśniki ze szpinakiem zapiekane




Składniki


Ciasto:

- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody (najlepiej mineralnej gazowanej – wówczas naleśniki będą bardziej delikatne)
- szczypta soli
- łyżka oleju

Farsz:

- 500 gram szpinaku mrożonego lub świeżego – sparzonego, odciśniętego i pokrojonego.
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 3 plasterki dowolnej szynki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka masła klarowanego

Sos:

- pół szklanki śmietany 30%
- łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa

- trochę startego żółtego sera do posypania


Wykonanie

Naleśniki

Utrzeć jaja z solą, dodać mleko, wodę, olej a na samym końcu mąkę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Odstawić na 10 minut.
Smażyć naleśniki obustronnie najlepiej na klarowanym maśle nakładając ciasto na patelnię łyżką wazową.  




Farsz szpinakowy:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle klarowanym, następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę szynkę. Całość podsmażamy chwilę na niewielkim ogniu, cały czas mieszając do momentu aż wszystko się odrobinę przyrumieni. Dodajemy szpinak i dalej gotujemy ciągle mieszając, aż ze szpinaku odparuje woda. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.




Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy w ruloniki i układamy w naczyniu żaroodpornym..



Polewamy śmietaną wymieszaną z mąką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na koniec można posypać pokrojoną natką pietruszki.
naleśniki ze szpinakiem zapiekane

naleśniki ze szpinakiem zapiekane


Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz: