Szpinak to chyba dla wielu z nas trauma z dzieciństwa
kojarząca się z bezsmakową zieloną papką podawaną w przedszkolu.
Dzisiaj propozycja na zapiekane naleśniki ze szpinakiem, które smakują wyśmienicie. Dzięki nim bardzo polubiłam szpinak, a ta wytrawna wersja naleśników jest naszą ulubioną J Zielony, pikantny farsz z czosnkiem idealnie komponuje się z delikatnym naleśnikowym ciastem, a kremowy sos podkreśla oryginalność dania. Polecam spróbować!
Składniki
Dzisiaj propozycja na zapiekane naleśniki ze szpinakiem, które smakują wyśmienicie. Dzięki nim bardzo polubiłam szpinak, a ta wytrawna wersja naleśników jest naszą ulubioną J Zielony, pikantny farsz z czosnkiem idealnie komponuje się z delikatnym naleśnikowym ciastem, a kremowy sos podkreśla oryginalność dania. Polecam spróbować!
Ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody (najlepiej mineralnej gazowanej –
wówczas naleśniki będą bardziej delikatne)
- szczypta soli
- łyżka oleju
Farsz:
- 500
gram szpinaku mrożonego lub świeżego – sparzonego,
odciśniętego i pokrojonego.
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 3 plasterki dowolnej szynki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka masła klarowanego
Sos:
- pół szklanki śmietany 30%
- łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- trochę startego żółtego sera do posypania
Wykonanie
Naleśniki
Utrzeć jaja z solą, dodać mleko, wodę, olej a na samym końcu mąkę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Odstawić na 10 minut.
Smażyć naleśniki obustronnie najlepiej na klarowanym maśle nakładając
ciasto na patelnię łyżką wazową.
Farsz szpinakowy:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle klarowanym,
następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę szynkę. Całość
podsmażamy chwilę na niewielkim ogniu, cały czas mieszając do momentu aż
wszystko się odrobinę przyrumieni. Dodajemy szpinak i dalej gotujemy ciągle
mieszając, aż ze szpinaku odparuje woda. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką
muszkatołową.
Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy w ruloniki i układamy
w naczyniu żaroodpornym..
Polewamy śmietaną wymieszaną z mąką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na koniec można posypać pokrojoną natką pietruszki.
Polewamy śmietaną wymieszaną z mąką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na koniec można posypać pokrojoną natką pietruszki.
Smakowice wygląda ;)
OdpowiedzUsuń