Domowa pizza na grubym spodzie - najlepsza na świecie

By | sobota, sierpnia 29, 2015 2 komentarz
Najlepszą pizzę na świecie robi mój mąż i muszę przyznać, że jest ona lepsza niż z jakiejkolwiek pizzerii. Jej sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu ciasta, które jest doskonale puszyste i jednocześnie chrupiące. Dodatki zależą od własnej inwencji. Dzisiaj domowa pizza z szynką, mozarellą, pomidorem i oliwkami. Nie sposób jej się oprzeć. Polecam spróbować!
ciasto na pizzę


Składniki na ciasto:
- 250g ciepłej wody (1 szklanka)
- 63 g mleka (1/4 szklanki)
- 13g soli (1 łyżka)
- 680g mąki (4 szklanki)
- 13 g cukru (1 łyżka)
- 25 g świeżych drożdży
- 28 g oleju roślinnego ( 2 łyżki)

Składniki na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
- 2 świeże pomidory
- 2 łyzki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku


Najpierw zajmiemy się przygotowaniem ciasta:
Przesiać mąkę przez sito, dodać rozczyn z drożdży, oliwę, sól. 


Całość wyrobić rękami lub można użyć do celu mikser wyposażony hak do wyrabiania ciasta.
Ciasto powinno być sprężyste i dość elastyczne. W razie potrzeby dosypać mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godzinę.
Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować nadając kształt formy. 

Położyć na blaszce wysmarowanej wcześniej oliwą. Zewnętrzną krawędź ciasta również posmarować oliwą  pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 1 godzinę. 

















W tym czasie zrobić sos pomidorowy:
Odcedzić pomidory, a następnie podsmażyć na patelni aż sos będzie gęsty.
Przełożyć do blendera, dodać oliwę z oliwek, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek.
Zblendować na jednolitą masę.



                                                                                                                                                            

 Na wyrośnięte ciasto położyć sos pomidorowy zostawiając około 0,5 cm z każdej strony oraz dowolne składniki. 





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Piec w temperaturze 220 stopni bez termoobiegu przez około 10 minut.



domowa pizza

jak zrobić pizzę

ciasto na pizzę



Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, uwielbiamy pizzę więc pewnie Twój przepis wypróbujemy.Pozdrawiam, aniasmama.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, ta pizza jest naprawdę pyszna. Spróbujcie koniecznie! Daj znać czy się udała:)

    OdpowiedzUsuń