Jajecznica z pomidorami to bardzo pyszne i smaczne
śniadanie. Taka jajecznica uzyskuje szczególny smak i aromat w sezonie letnim,
kiedy mamy pyszne, gruntowe, dojrzewające na słońcu pomidory.
Spróbujcie koniecznie jajecznicy na pomidorach z samodzielnie upieczonym
chlebem na zakwasie. Można na koniec dodać jeszcze trochę pokrojonego szczypiorku.
Mmm pycha!
Składniki:
- 4 plasterki kiełbasy krakowskiej suchej lub szynki
- 5 jaj
- łyżka masła klarowanego
- 1 duży, lub 2 mniejsze pomidory
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Kiełbasę/Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, na
której roztapiamy masło klarowane.
Pomidory obieramy i kroimy
w kostkę. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz. Kiedy szynka
się już ładnie przyrumieni dodajemy pomidory i smażymy aż pomidory zmiękną.
Dodajemy jajka i smażymy aż jajka się ładnie„zetną”. Doprawić ziołami
prowansalskimi.
Tyle lat łażę po tej Ziemi.. A takiego dania jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuń