Idealny i pyszny chleb na zakwasie i do tego bardzo prosty.
Nie wymaga dwukrotnego wyrastania, tak jak w przypadku niektórych chlebów na
drożdżach. Z podanego przepisu wychodzą 2 pyszne, tradycyjne chlebki.
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zostawić w
foremkach do wyrośnięcia a następnie zapiec. Takie bochenki długo zachowują
świeżość - nawet do 10 dni.
Składniki:
- 1 kg
mąki pszennej
- 2 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 0,5 szklanki nasion lnu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek zakwasu
- 1/12 paczuszki świeżych drożdży
- 5 szklanek wody
Wykonanie:
Do dużej (około 6 litrowej) misy wsypać suche składniki.
Następnie do drugiej (mniejszej) miski włożyć zakwas, dodać do niego szklankę
wody, drożdże i dokładnie wymieszać.
Dołożyć tą mieszaninę do suchych
składników znajdujących się w dużej misie i dolać do tego resztę wody.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Na tym etapie możemy odłożyć 6 łyżek
ciasta na następny zakwas, który posłuży nam do zrobienia kolejnego chleba, a
resztę składników wyłożyć na dwie posmarowane olejem, lub wyłożone papierem do pieczenia keksówki.
Poczekać do
wyrośnięcia ciasta, (około 3-5 godzin) aż od góry blaszek zostanie ok. 1 cm . Piec około 1,5 godziny w
temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika należy ciasto wyjąć z blaszek.
0 komentarze: