Banalnie prosty chleb na zakwasie

By | wtorek, sierpnia 04, 2015 Zostaw komentarz
Idealny i pyszny chleb na zakwasie i do tego bardzo prosty. Nie wymaga dwukrotnego wyrastania, tak jak w przypadku niektórych chlebów na drożdżach. Z podanego przepisu wychodzą 2 pyszne, tradycyjne chlebki. 
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zostawić w foremkach do wyrośnięcia a następnie zapiec. Takie bochenki długo zachowują świeżość - nawet do 10 dni.
tradycyjny  chleb na zakwasie


Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 0,5 szklanki nasion lnu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek zakwasu
- 1/12 paczuszki świeżych drożdży
- 5 szklanek wody

Wykonanie:

Do dużej (około 6 litrowej) misy wsypać suche składniki. 






Następnie do drugiej (mniejszej) miski włożyć zakwas, dodać do niego szklankę wody, drożdże i dokładnie wymieszać. 

Dołożyć tą mieszaninę do suchych składników znajdujących się w dużej misie i dolać do tego resztę wody. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. 

Na tym etapie możemy odłożyć 6 łyżek ciasta na następny zakwas, który posłuży nam do zrobienia kolejnego chleba, a resztę składników wyłożyć na dwie posmarowane olejem, lub wyłożone papierem do pieczenia keksówki. 

Poczekać do wyrośnięcia ciasta, (około 3-5 godzin) aż od góry blaszek zostanie ok. 1 cm. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika należy ciasto wyjąć z blaszek. 



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: