Najprostsza zupa ogórkowa bez mięsa

By | środa, sierpnia 26, 2015 Zostaw komentarz
Tradycyjna, pyszna i ekspresowa w wykonaniu zupa ogórkowa gości na naszym stole dość często, w szczególności w sezonie ogórkowym, kiedy mamy swoje, samodzielnie ukiszone ogórki. Jest to jedna z naszych ulubionych zup. Do zrobienia jej nie potrzeba żadnego mięsa, jest wówczas delikatniejsza w smaku. Ogórki najlepiej dodać pod koniec gotowania wtedy zachowają najwięcej witamin. Smaki dzieciństwa. 
domowa zupa ogórkowa



Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka masła
- ¾ małego kubka śmietany 30%
- pieprz
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do ok. 5 litrowego garnka z wodą. Dodać 1 liśc laurowy, jarzynkę, 1 łyżeczkę masła, pieprz. Gotować około 20 minut aż ziemniaki zmiękną. Wówczas można odrobinę ugnieść ziemniaki tłuczkiem, tak żeby zrobiły się z nich mniejsze kawałki. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone i wrzucić do garnka. Dodać śmietanę.
1 łyżkę mąki pszennej wymieszać w osobnym kubku z odrobiną zimnej wody tak żeby nie było grudek i dodać do zupy. Na koniec doprawić do smaku. Zagotować.
przepis na zupę ogórkową



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: