Masz ochotę na małe, słodkie co nieco? Przygotuj zapiekany
ryż z jabłkiem pod kremową kołderką. Jest to idealna przekąska na kolację lub
na szybki, lekki obiad. Aromat cynamonu i pieczonego jabłka wypełniający całe
mieszkanie podczas przygotowywania tego dania jest niesamowity i przypomina
smaki z dzieciństwa. Zapieczona cynamonowa kołderka nadaje temu daniu wyjątkowy
smak. Pycha.
Składniki na 2 porcje:
- 2 woreczki ryżu
- 5 jabłek
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 5 łyżek śmietany 18%
Wykonanie:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż ma być
miękki ale nie rozgotowany.
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jabłka, skropić sokiem
z cytryny i podprażyć w rondelku dolewając niewielką ilość wody. Dodać do
jabłek łyżeczkę cynamonu i jedną łyżeczkę brązowego cukru.
Formę do zapiekania wysmarować cienką warstwą oliwy,
następnie wyłożyć jeden ugotowany woreczek ryżu, na to warstwę jabłek i drugi
woreczek ryżu. Polać śmietaną wymieszaną z dwiema łyżeczkami cukru i 2
łyżeczkami cynamonu. Wierzch można jeszcze posypać cynamonem.
Zapiekać 20 minut
w temperaturze 180 stopni.
Śniadanko idealne ! :) Yumyumyum :)
OdpowiedzUsuńOstatnio sama robiłam takie danie :)