Zapiekany ryż z jabłkiem pod kremową kołderką

By | środa, sierpnia 19, 2015 1 comment
Masz ochotę na małe, słodkie co nieco? Przygotuj zapiekany ryż z jabłkiem pod kremową kołderką. Jest to idealna przekąska na kolację lub na szybki, lekki obiad. Aromat cynamonu i pieczonego jabłka wypełniający całe mieszkanie podczas przygotowywania tego dania jest niesamowity i przypomina smaki z dzieciństwa. Zapieczona cynamonowa kołderka nadaje temu daniu wyjątkowy smak. Pycha.


Zapiekany ryż z jabłkiem



Składniki na 2 porcje:

- 2 woreczki ryżu
- 5 jabłek
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 5 łyżek śmietany 18%

Wykonanie:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany.
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jabłka, skropić sokiem z cytryny i podprażyć w rondelku dolewając niewielką ilość wody. Dodać do jabłek łyżeczkę cynamonu i jedną łyżeczkę brązowego cukru.


Formę do zapiekania wysmarować cienką warstwą oliwy, następnie wyłożyć jeden ugotowany woreczek ryżu, na to warstwę jabłek i drugi woreczek ryżu. Polać śmietaną wymieszaną z dwiema łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Wierzch można jeszcze posypać cynamonem. 

Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekany ryż z jabłkiem

Zapiekany ryż z jabłkiem pd kołderką

Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. Śniadanko idealne ! :) Yumyumyum :)
    Ostatnio sama robiłam takie danie :)

    OdpowiedzUsuń