Kasza jaglana na mleku z prażonym jabłkiem, rodzynkami i syropem klonowym - mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkonego

By | sobota, sierpnia 29, 2015 1 comment
„Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zaopatruje organizm w wapń, który ma korzystny wpływy na szkielet kostny  dzieci oraz spełnia ważna rolę w przekazywaniu impulsów przez system nerwowy.  Mleko to źródło witamin takich jak witamina A - nieodzowna dla dobrej sprawności, witamina D - potrzebna do budowy kości i wiele innych.  Dlatego dzisiaj propozycja pysznego, mlecznego i sycącego śniadania. W roli głównej kasza jaglana – królowa wszystkich kasz posiadająca wiele drogocennych składników odżywczych, a w połączeniu z mlekiem stanowi bazę idealnego śniadania. Nie od dziś wiadomo przecież, że mleko to "eliksir życia" czyli pierwsze pożywienie jakie dostarcza nam natura od chwili narodzin. Do tego proponuję prażone jabłko z cynamonem i rodzynki. Syrop klonowy stanowi tutaj doskonałe dopełnienie smaku. Śniadanie sycące i słodkie. To co dzieci lubią najbardziej. Dla małych i dużych łasuchów. Pycha.
kasza jaglana z prażonym jabłkiem na śniadanie


Składniki dla 2 osób:
- 1 filiżanka kaszy jaglanej
- 1 filiżanka mleka
- 1 filiżanka wody
- szczypta soli
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka rodzynek
- syrop klonowy

Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypać na sitko następnie przepłukać zimną wodą po czym przelać wrzątkiem. Przesypać do garnka, zalewając mlekiem i wodą. Dodać szczyptę soli, dzięki której smak kaszy będzie bardziej wyrazisty.  Gotować na wolnym ogniu około 12 minut, aż kasza wchłonie całe mleko i wodę. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na małe kawałki i podprażyć w osobnym rondelku aż jabłka zmiękną, dolewając niewielką ilość wody. Dodać rodzynki i cynamon.
Wymieszać z kaszą. Podawać posypane cynamonem i polane syropem klonowym.
kasza jaglana na słodko

kasza jaglana z prażonym jabłkiem i syropem klonowym

kasza jaglana na mleku

kasza jaglana na mleku z prażonym jabłkiem i syropem klonowym




Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. taka jaglanka jest super!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń