„Mleko i
przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zaopatruje organizm w wapń, który ma korzystny wpływy na szkielet kostny dzieci oraz spełnia ważna rolę w przekazywaniu impulsów przez system nerwowy. Mleko to źródło witamin takich jak witamina A - nieodzowna dla dobrej sprawności, witamina D - potrzebna do budowy kości i wiele innych. Dlatego dzisiaj propozycja pysznego, mlecznego i sycącego śniadania.
W roli głównej kasza jaglana – królowa wszystkich kasz posiadająca wiele
drogocennych składników odżywczych, a w połączeniu z mlekiem stanowi bazę
idealnego śniadania. Nie od dziś wiadomo przecież, że mleko to "eliksir życia" czyli pierwsze pożywienie jakie dostarcza nam natura od chwili narodzin. Do
tego proponuję prażone jabłko z cynamonem i rodzynki. Syrop klonowy stanowi
tutaj doskonałe dopełnienie smaku. Śniadanie sycące i słodkie. To co dzieci
lubią najbardziej. Dla małych i dużych łasuchów. Pycha.
Składniki dla 2 osób:
- 1 filiżanka kaszy jaglanej
- 1 filiżanka mleka
- 1 filiżanka wody
- szczypta soli
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka rodzynek
- syrop klonowy
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypać na sitko następnie przepłukać zimną
wodą po czym przelać wrzątkiem. Przesypać do garnka, zalewając mlekiem i wodą.
Dodać szczyptę soli, dzięki której smak kaszy będzie bardziej wyrazisty. Gotować na wolnym ogniu około 12 minut, aż
kasza wchłonie całe mleko i wodę. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na małe
kawałki i podprażyć w osobnym rondelku aż jabłka zmiękną, dolewając niewielką
ilość wody. Dodać rodzynki i cynamon.
Wymieszać z kaszą. Podawać posypane cynamonem i polane
syropem klonowym.
taka jaglanka jest super!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html