Coś zdrowego do pochrupania – aromatyczna ciecierzyca

By | poniedziałek, grudnia 07, 2015 Zostaw komentarz
Czasem przychodzi nam ochota na coś do pochrupania. Orzeszki, paluszki, sklepowe ciastka? Może i są fajne ale czy na pewno zdrowe?  Naszym odkryciem ostatnich miesięcy jest ciecierzyca. Gotuję ją, dodaje do niej ulubione przyprawy i zapiekam w piekarniku. Powstaje nam chrupiąca przekąska. Idealna do pracy, podczas oglądania TV albo na spotkanie ze znajomymi, a przy tym jaka prosta:) Spróbujcie koniecznie!
ciecierzyca do pochrupania



Składniki:
- pół paczki ciecierzycy (ewentualnie ilość dostosować według uznania)
- ulubione przyprawy ja daję sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę ostrą
- oliwa

Wykonanie:
Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu. Ja zazwyczaj gdy przygotowuję ją na popołudnie, ciecierzycę moczę z samego rana.

Ugotowaną ciecierzycę wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować oliwą, posypać przyprawami i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. 

cieciorka jako zdrowa przekąska

cieciorka

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: