Tradycyjny polski obiad to z całą pewnością schabowy z ziemniakami.
Dzisiaj polecam wersję trochę mniej kaloryczną bo schabowy
będzie z patelni grillowej. Bez żadnej panierki, bez tłuszczu (fajnie widać jak
tłuszcz się wytapia i zostaje oddzielony od mięsa), ale dzięki temu dużo
zdrowszy. Taki schabowy jest pyszny i soczysty i doskonale sprawdza się na obiad dla mam karmiących
piersią.
Składniki:
- 2 kawałki schabu (może być kupiony od razu w plastrach)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- papryka ostra
- oliwa z oliwek
- ziemniaki
- ogórki małosolne
Wykonanie:
Schab rozbić, najlepiej zrobić to owijając mięso folią spożywczą,
oprószyć ziołami i przyprawami z obu stron.
Patelnię grillową posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek i
położyć plastry schabu. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem, pomidorem i ogórkiem małosolnym.
Polecam tymi domowej roboty.
0 komentarze: