Do przygotowania domowego ciasta drożdżowego, ciasta na pizzę lub innych drożdżowych wypieków potrzebujemy zrobić
rozczyn ze świeżych drożdży. Poniżej wskazówki jak to zrobić:
Składniki:
-
świeże drożdże o temperaturze pokojowej w ilości wynikającej z przepisu
- kilka łyżek ciepłego mleka lub wody – to zależy od rodzaju przygotowywanego ciasta)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- kilka łyżek ciepłego mleka lub wody – to zależy od rodzaju przygotowywanego ciasta)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Rozkruszyć drożdże do miseczki lub szklanki,
zasypać cukrem i zalać mlekiem.
Mleko nie może być zbyt zimne – bo drożdże nie będą się rozmnażać, ani zbyt gorące – bo drożdże zostaną zabite. Jeśli w przepisie nie ma mleka, można zamiast niego użyć ciepłej, przegotowanej wody.
Łyżką wymieszać składniki aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę i znów wymieszać aż składniki się połączą i nie będzie grudek.
Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Drożdże powinny znacznie urosnąć.
Uwaga! Składniki użyte do zrobienia rozczynu należy odjąć od składników w przepisie.
Rozkruszyć drożdże do miseczki lub szklanki,
zasypać cukrem i zalać mlekiem.
Mleko nie może być zbyt zimne – bo drożdże nie będą się rozmnażać, ani zbyt gorące – bo drożdże zostaną zabite. Jeśli w przepisie nie ma mleka, można zamiast niego użyć ciepłej, przegotowanej wody.
Łyżką wymieszać składniki aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę i znów wymieszać aż składniki się połączą i nie będzie grudek.
Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Drożdże powinny znacznie urosnąć.
Uwaga! Składniki użyte do zrobienia rozczynu należy odjąć od składników w przepisie.
0 komentarze: