Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i suszonymi pomidorami

By | piątek, października 09, 2015 Zostaw komentarz
Dzisiaj pomysł na lekkie i zdrowe danie – cukinię faszerowaną kaszą jaglaną, kurczakiem i suszonymi pomidorami.

Kasza jaglana to przecież jedna z najzdrowszych kasz, doskonale smakuje zarówno na słodko jak i na słono, a połączenie cukinii z kaszą i pysznym sosem jest doskonałe na obiad albo kolację dla gości. Smakuje wybornie.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną





Składniki:
- 2 cukinie
- pół filiżanki kaszy jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka
- sól, pieprz
- szczypta oregano
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- pół puszki pomidorów
- kilka pomidorów suszonych
- 1 świeży pomidor
- 1 pierś z kurczaka
- oliwa z oliwek

Wykonanie:
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać część miąższu. Tak aby powstały takie łódeczki. Miąższ zachować.


Cukinie posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek, posypać solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W tym czasie ugotować kaszę jaglaną dodając dwa razy tyle wody co kaszy.



Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek  podsmażyć kurczaka, dodać ząbek czosnku, paprykę pokrojoną w kostkę, wydrążony miąższ z cukini, pół puszki pomidorów i chwilę podgotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz oregano.
Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, oraz pokrojone suszone pomidory. Wymieszać.


Cukinie nadziewać przygotowanym farszem, a na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora. Zapiekać w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pomidorami

cukinia faszerowana






Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: