Dzisiaj pomysł na lekkie i zdrowe danie – cukinię
faszerowaną kaszą jaglaną, kurczakiem i suszonymi pomidorami.
Kasza jaglana to przecież jedna z najzdrowszych kasz,
doskonale smakuje zarówno na słodko jak i na słono, a połączenie cukinii z kaszą
i pysznym sosem jest doskonałe na obiad albo kolację dla gości. Smakuje wybornie.
Składniki:
- 2 cukinie
- pół filiżanki kaszy jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka
- sól, pieprz
- szczypta oregano
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- pół puszki pomidorów
- kilka pomidorów suszonych
- 1 świeży pomidor
- 1 pierś z kurczaka
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać
część miąższu. Tak aby powstały takie łódeczki. Miąższ zachować.
Cukinie posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek, posypać
solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez około 15 minut
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie ugotować kaszę jaglaną dodając dwa razy tyle
wody co kaszy.
Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek podsmażyć kurczaka, dodać ząbek czosnku,
paprykę pokrojoną w kostkę, wydrążony miąższ z cukini, pół puszki pomidorów i
chwilę podgotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz
oregano.
Cukinie nadziewać przygotowanym farszem, a na wierzch ułożyć
pokrojonego w plasterki pomidora. Zapiekać w piekarniku około 10 minut w
temperaturze 180 stopni.
0 komentarze: