Bardzo
lubimy małe, świeże, zielone ogóreczki gruntowe. W szczególności w sezonie
letnim, gdy mamy je na wciągnięcie ręki zgodnie z tradycją w rodzinie robimy
ogórkowe kiszonki. Bo przecież kiszone ogórki zawierają mnóstwo witamin mających
dobroczynny wpływ na nasz organizm, poza
tym świetnie smakują jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Z podanego
przepisu wychodzi duży słój o pojemności 3
litrów.
Potrzebujemy:
· Ok.
3 kg
małych ogórków gruntowych (powinny
twarde, świeże, zielone bez skaz)
· Kilka
gałązek kopru
· łyżeczka
nasion gorczycy
· 5
ziaren ziela angielskiego
· Zalewa
- Jedna łyżka soli kamiennej na 1
litr wody – jedna łyżeczka cukru na każdy litr wody
· świeży obrany korzeń chrzanu
· 2 ząbki czosnku
· Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki
Wykonanie:
Słój umyć
(wyparzyć), osuszyć. Ogórki i koper - umyć.
Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki należy umyć w wodzie, obciąć
ogonki, a następnie ułożyć bardzo ciasno w słoju, przekładając je czosnkiem, i koprem.
Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej
porzeczki. Wodę zagotować w garnku, dodając na każdy litr wody 1 łyżkę
soli kamiennej oraz jedną łyżeczkę cukru. Następnie dodać gorczycę, ziele
angielskie i wymieszać. Gdy woda trochę przestygnie zalać nią ogórki. Przykryć czystą
ściereczką, spodeczkiem i obciążyć. Odstawić do ukiszenia. Ogórki powinny być już gotowe po 3-4 dniach.
0 komentarze: