Ogórki kiszone

By | sobota, lipca 11, 2015 Zostaw komentarz

Bardzo lubimy małe, świeże, zielone ogóreczki gruntowe. W szczególności w sezonie letnim, gdy mamy je na wciągnięcie ręki zgodnie z tradycją w rodzinie robimy ogórkowe kiszonki. Bo przecież kiszone ogórki zawierają mnóstwo witamin mających dobroczynny wpływ na nasz organizm, poza tym świetnie smakują jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Z podanego przepisu wychodzi duży słój o pojemności 3  litrów.

domowe kiszenie ogórków



Potrzebujemy:

·     Ok. 3 kg małych ogórków gruntowych  (powinny twarde, świeże, zielone bez skaz)
·     Kilka gałązek kopru
·     łyżeczka nasion gorczycy
·     5 ziaren ziela angielskiego
·     Zalewa - Jedna łyżka soli kamiennej na 1 litr wody – jedna łyżeczka cukru na każdy litr wody
·     świeży obrany korzeń chrzanu
·     2 ząbki czosnku
·     Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki

Wykonanie:



Słój umyć (wyparzyć), osuszyć. Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki należy umyć w wodzie, obciąć ogonki, a następnie ułożyć bardzo ciasno w słoju, przekładając je czosnkiem, i koprem. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki. Wodę zagotować w garnku, dodając na każdy litr wody 1 łyżkę soli kamiennej oraz jedną łyżeczkę cukru. Następnie dodać gorczycę, ziele angielskie i wymieszać. Gdy woda trochę przestygnie zalać nią ogórki.  Przykryć czystą ściereczką, spodeczkiem i obciążyć. Odstawić do ukiszenia. Ogórki powinny być już gotowe po 3-4 dniach.









Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: