Jajka i pomidory doskonale komponują
się z naszym śniadaniowym menu, dlatego dzisiaj przyszedł czas na
wykorzystanie ich w trochę innej wersji niż jajecznica czy omlet.
Jajka zapiekane w tostach z dodatkiem
pomidorów to prawdziwy śniadaniowy rarytas. Spróbujcie sami a
będziecie zachwyceni:) To idealne śniadanie w stylu slow, a całkiem
proste w wykonaniu:)
Składniki:
- 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
- pół pęczka szczypiorku
- 4 kromki pieczywa
- 4 jajka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 łyżka masła klarowanego
- pół pęczka szczypiorku
- 4 kromki pieczywa
- 4 jajka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Pomidora obrać i pokroić w kostkę.
Szczypiorek pokroić. W kromkach pieczywa zrobić dziurki. Na patelni
rozpuścić masło i podsmażyć kromki na złoty kolor. W środek
każdej kromki wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Następnie
wyłożyć pomidory i posypać szczypiorkiem. Wstawić patelnię do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ja użyłam do tego patelni, z
której można odkręcić rączkę, ale można też zawinąć rączkę
folią aluminiową. Zapiekać około 10 minut.
0 komentarze: