Zapiekane jajka w tostach z pomidorami i szczypiorkiem

By | wtorek, grudnia 15, 2015 Zostaw komentarz
Jajka i pomidory doskonale komponują się z naszym śniadaniowym menu, dlatego dzisiaj przyszedł czas na wykorzystanie ich w trochę innej wersji niż jajecznica czy omlet.
Jajka zapiekane w tostach z dodatkiem pomidorów to prawdziwy śniadaniowy rarytas. Spróbujcie sami a będziecie zachwyceni:) To idealne śniadanie w stylu slow, a całkiem proste w wykonaniu:)
jajka w tostach z pomidorami




Składniki:
- 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
- pół pęczka szczypiorku
- 4 kromki pieczywa
- 4 jajka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 łyżka masła klarowanego

Wykonanie:
Pomidora obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić. W kromkach pieczywa zrobić dziurki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kromki na złoty kolor. W środek każdej kromki wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wyłożyć pomidory i posypać szczypiorkiem. Wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ja użyłam do tego patelni, z której można odkręcić rączkę, ale można też zawinąć rączkę folią aluminiową. Zapiekać około 10 minut.



jajka i pomidory
























Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: