Pieczone ziemniaki z rozmarynem, aromatyczny dorsz i ogórek kiszony

By | piątek, lipca 31, 2015 Zostaw komentarz
Pieczone ziemniaki z piekarnika z rozmarynem są przepyszne. Uwielbiam ich delikatnie chrupiącą skórkę i mięciutki, rozpływający się w ustach środek – poezja smaku. Smakują idealnie same albo razem z pieczoną rybką. Dodatek rozmarynu sprawia, że są bardzo aromatyczne. Można po prostu zapiec je w piekarniku, wtedy pieką się około 40 minut albo wcześniej podgotować i dopiero wtedy wrzucić do piekarnika. Ja je wcześniej gotuję, żeby mieć pewność, że są miękkie.
Pieczone ziemniaki z piekarnika, dorsz pieczony, ogórek małosolny


Składniki na 2 porcje:

- 0,5 kg ziemniaków
- Filet z dorsza 
- Świeży lub suszony rozmaryn
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
- Łyżka masła
- 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut, tak aby było lekko miękkie.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy nasze ziemniaki, smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy świeżym, pokrojonym albo suszonym rozmarynem, posypujemy solą i pieprzem.

Rybę  myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na niej po kawałku masła, wyciskamy na nią ząbek czosnku, posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i zawijamy w folię aluminiową.

Kawałki folii powinny być dwa razy większe niż nasza ryba. Robimy z niej takie paczuszki, zawijając boki folii.
Wszystko razem wkładamy do piekarnika i  pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu aż ziemniaki będą rumiane. Od czasu do czasu ziemniaki przemieszać.
5 minut przed końcem pieczenia można rozciąć folię z rybą, żeby odparował z niej nadmiar soków.

Podawać z ulubioną sałatką lub ogórkiem małosolnymJ



Smacznego.
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: