Kasza jaglana to moje odkrycie ostatnich miesięcy. Jest
niezwykle zdrowa, sycąca i doskonale smakuje zarówno na słono jak i na słodko.
Dzisiaj wersja z prażonymi jabłkami, rodzynkami i daktylami. Doskonała na
śniadanie lub kolację. Smakuje wyśmienicie i jest bardzo szybka w
przygotowaniu.
Składniki na 2 porcje:
Kasza jaglana z jabłkami, rodzynkami i daktylami |
Składniki na 2 porcje:
- 1 filiżanka kaszy
jaglanej
- 1 duże, najlepiej kwaśne jabłko, bądź 2 mniejsze
- 6 daktyli
- garść rodzynek
- cynamon
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
(opłukać najpierw zimną wodą, potem zalać wrzątkiem i wrzucić do garnka, na
naszą porcję dodać 2,5 filiżanki wody i posolić) gotować około 10 minut na
słabym ogniu.
W tym czasie do osobnego rondelka wlewamy trochę wody, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, chwilę gotujemy, potem dodajemy pokrojone w kostkę daktyle i dorzucamy rodzynki. Całość mieszamy i w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody, żeby się nie przypaliło.
W tym czasie do osobnego rondelka wlewamy trochę wody, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, chwilę gotujemy, potem dodajemy pokrojone w kostkę daktyle i dorzucamy rodzynki. Całość mieszamy i w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody, żeby się nie przypaliło.
Gdy kasza wchłonie już cała wodę to wtedy dorzucamy do niej podprażone jabłko i bakalie całość dość energicznie mieszamy i przekładamy do miseczek. Podajemy posypane cynamonem. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Witam ;) na takie śniadanie miałem ochotę ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń