Kasza jaglana z prażonymi jabłkami, rodzynkami i daktylami

By | sobota, lipca 25, 2015 1 comment
Kasza jaglana to moje odkrycie ostatnich miesięcy. Jest niezwykle zdrowa, sycąca i doskonale smakuje zarówno na słono jak i na słodko. Dzisiaj wersja z prażonymi jabłkami, rodzynkami i daktylami. Doskonała na śniadanie lub kolację. Smakuje wyśmienicie i jest bardzo szybka w przygotowaniu.

Kasza jaglana z jabłkami, rodzynkami i daktylami
Kasza jaglana z jabłkami, rodzynkami i daktylami





Składniki na 2 porcje:

- 1 filiżanka kaszy jaglanej
- 1 duże, najlepiej kwaśne jabłko, bądź 2 mniejsze
- 6 daktyli
- garść rodzynek
- cynamon

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (opłukać najpierw zimną wodą, potem zalać wrzątkiem i wrzucić do garnka, na naszą porcję dodać 2,5 filiżanki wody i posolić) gotować około 10 minut na słabym ogniu.

W tym czasie do osobnego rondelka wlewamy trochę wody, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, chwilę gotujemy, potem dodajemy pokrojone w kostkę daktyle i dorzucamy rodzynki. Całość mieszamy i w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody, żeby się nie przypaliło.




Gdy kasza wchłonie już cała wodę to wtedy dorzucamy do niej podprażone jabłko i bakalie całość dość energicznie mieszamy i przekładamy do miseczek. Podajemy posypane cynamonem. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu.









Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. Witam ;) na takie śniadanie miałem ochotę ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń