Szarlotka jest bez wątpienia naszym ulubionym ciastem. I choć
próbowaliśmy już wiele różnych ciast z jabłkami ta w wersji tradycyjnej z
notatnika naszej babci i mamy, bez żadnych udziwnień jest tak krucha i pyszna,
że nie ma możliwości poprzestania jedzenia jej na jednym kawałku. Znika ze
stołu błyskawicznie. Połączenie wyjątkowej kruchości ciasta z aromatycznym nadzieniem
jabłkowym przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, a każdy kęs ciasta wręcz rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 4 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
- 1 i 1/2 margaryny lub masła
- 3 żółtka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 2 kg
jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny lub 2 łyżki bułki tartej
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonego imbiru
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę , dodać margarynę/masło, żółtka, proszek
do pieczenia i cukier, a następnie dobrze wyrobić, tak aby powstała gładka
masa. ¾ ciasta rozwałkować i wylepić blachę wyłożoną wcześniej papierem do
pieczenia, a potem ponakłuwać ciasto widelcem.
Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na
około 15-20 minut, tak aby ciasto było lekko rumiane.
Pozostałą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do
lodówki.
W tym czasie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki jabłka, a
następnie przesmażyć je w garnku. Dodać trochę cukru w zależności od upodobań, kwasek cytrynowy oraz szczyptę startego imbiru. Tu najlepiej spróbować. Do przesmażonych jabłek dodać 2
łyżki kaszy manny lub bułki tartej.
Gdy ciasto się już przyrumieni rozkładamy na nim przesmażone
jabłka i posypujemy cynamonem. Następnie należy wyjąć pozostałą część ciasta z
lodówki i rozwałkować, oraz wylepić na jabłkach. Ciasto ze względu na swą
kruchość może się mocno rwać, ale nie należy się tym przejmować tylko lepić po
kawałeczku zalepiając jabłka. Nie musi być równo. Gdy już uda się w miarę
przykryć jabłka dobrze jest ponakłuwać ciasto widelcem
Piec aż do zarumienienia się ciasta około 30 minut. Posypać cukrem pudrem. Można podawać z
lodami waniliowymi na ciepło lub na zimno. W każdej wersji to istna ambrozja
smaku.
szarlotka super! klasyk kuchni mojej mamy, muszę kiedyś upiec własną :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj upiec z tego przepisu. Wychodzi naprawdę przepyszna:)
OdpowiedzUsuń