Pyszna Szarlotka

By | sobota, lipca 11, 2015 2 komentarz

Szarlotka jest bez wątpienia naszym ulubionym ciastem. I choć próbowaliśmy już wiele różnych ciast z jabłkami ta w wersji tradycyjnej z notatnika naszej babci i mamy, bez żadnych udziwnień jest tak krucha i pyszna, że nie ma możliwości poprzestania jedzenia jej na jednym kawałku. Znika ze stołu błyskawicznie. Połączenie wyjątkowej kruchości ciasta z aromatycznym nadzieniem jabłkowym przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, a każdy kęs ciasta wręcz  rozpływa się w ustach.
domowa szarlotka





Składniki:

- 4 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
- 1 i 1/2 margaryny lub masła
- 3 żółtka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny lub 2 łyżki bułki tartej
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- szczypta mielonego imbiru

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę , dodać margarynę/masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier, a następnie dobrze wyrobić, tak aby powstała gładka masa. ¾ ciasta rozwałkować i wylepić blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, a potem ponakłuwać ciasto widelcem.
Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut, tak aby ciasto było lekko rumiane.
Pozostałą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

W tym czasie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki jabłka, a następnie przesmażyć je w garnku. Dodać trochę cukru w zależności od upodobań, kwasek cytrynowy oraz szczyptę startego imbiru. Tu najlepiej spróbować. Do przesmażonych jabłek dodać 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej.


Gdy ciasto się już przyrumieni rozkładamy na nim przesmażone jabłka i posypujemy cynamonem. Następnie należy wyjąć pozostałą część ciasta z lodówki i rozwałkować, oraz wylepić na jabłkach. Ciasto ze względu na swą kruchość może się mocno rwać, ale nie należy się tym przejmować tylko lepić po kawałeczku zalepiając jabłka. Nie musi być równo. Gdy już uda się w miarę przykryć jabłka dobrze jest ponakłuwać ciasto widelcem

Piec aż do zarumienienia się ciasta około 30 minut.  Posypać cukrem pudrem. Można podawać z lodami waniliowymi na ciepło lub na zimno. W każdej wersji to istna ambrozja smaku.



kruche ciasto z jabłkami

szarlotka

krucha szarlotka

szarlotka



Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. szarlotka super! klasyk kuchni mojej mamy, muszę kiedyś upiec własną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj upiec z tego przepisu. Wychodzi naprawdę przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń