Papryka faszerowana

By | sobota, lipca 25, 2015 2 komentarz
Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych gołąbków jest gotowana papryka faszerowana. Jest ona smaczna, zdrowa i sycąca. Farsz jest aromatyczny, dzięki dodaniu ziół.
Idealna na szybki obiad. Doskonale nadaje się dla mam karmiących piersią, które nie mogą sobie pozwolić na kapustę ze względu na jej właściwości wzdymające.

Papryka nadziewana ryżem i mięsem mielonym





Składniki:

- 4 papryki w ulubionych kolorach
- 1 woreczek ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie


Wykonanie:

Papryki myjemy, odcinamy „czapeczki” z ogonkiem a następnie usuwamy gniazda nasienne.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu tj. ok. 7 minut.
Woreczek powinien być mniej więcej do połowy zapełniony, a ryż lekko twardawy.

Następnie do miski wkładamy surowe mięso mielone, do tego wsypujemy ryż, pokrojoną natkę pietruszki i poprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Taki farszem nadziewamy nasze papryki i wkładamy je do garnka wypełnionego do ok. 1/3 wodą. Papryki powinny być ułożone na stojąco. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut, aż papryki zmiękną.






Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł z tymi paprykami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbowałem .... przepis dobry. Goście byli zadowoleni ;)

    OdpowiedzUsuń