Doskonałą alternatywą dla
tradycyjnych gołąbków jest gotowana papryka faszerowana. Jest ona smaczna,
zdrowa i sycąca. Farsz jest aromatyczny, dzięki dodaniu ziół.
Idealna na szybki obiad. Doskonale nadaje się dla mam karmiących piersią, które nie mogą sobie pozwolić na kapustę ze względu na jej właściwości wzdymające.
Składniki:
- 4 papryki w ulubionych kolorach
- 1 woreczek ryżu
- 0,5 kg
mięsa mielonego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Papryki myjemy, odcinamy „czapeczki” z ogonkiem a następnie
usuwamy gniazda nasienne.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, trochę krócej niż w przepisie
na opakowaniu tj. ok. 7 minut.
Woreczek powinien być mniej więcej do połowy zapełniony, a
ryż lekko twardawy.
Następnie do miski wkładamy surowe mięso mielone, do tego
wsypujemy ryż, pokrojoną natkę pietruszki i poprawiamy do smaku solą, pieprzem
i ulubionymi ziołami.
Taki farszem nadziewamy nasze papryki i wkładamy je do
garnka wypełnionego do ok. 1/3 wodą. Papryki powinny być ułożone na stojąco. Gotujemy na małym ogniu około
40 minut, aż papryki zmiękną.
Ciekawy pomysł z tymi paprykami ;)
OdpowiedzUsuńSpróbowałem .... przepis dobry. Goście byli zadowoleni ;)
OdpowiedzUsuń