Bardzo prosta, i pyszna zupa brokułowa. Nazywamy ją zieloną wyspą bo…..tak własnie
wyglądaJ
Jest bardzo sycąca i kremowa. Najlepiej smakuje z grzankami, ale można ja tez
podawać z prażonymi ziarnami słonecznika.
Brokuły uwielbiam, pod każdą postacią w sałatkach, jako
dodatek do obiadu czy zupy. Ze względu na to, że są delikatniejsze smaku od
kalafiora, no i oczywiście bardzo zdrowe - często goszczą u nas w kuchni. Zupa
ta zazwyczaj powstaje gdy zostanie nam trochę rosołu z dnia poprzedniego,
wówczas przerabiamy go na zupę krem Jak zrobić domowy
rosół – możecie przeczytać na blogu.
Krem z brokułów |
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 ziemniaki
- ok. 1,5 l
bulionu
- 1 ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- Gęsty jogurt naturalny
- Sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
W tym czasie na patelni roztapiamy odrobinę masła, bądź
oliwy z oliwek i szklimy czosnek Do bulionu dodajemy ugotowane ziemniaki i brokuła, a także
dorzucamy czosnek. Wszystko razem blendujemy na gładką masę i doprawiamy do
smaku. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i grzankami. Posypujemy
posiekaną natką pietruszki do dekoracji.
0 komentarze: