Zielona wyspa czyli krem z brokułów

By | niedziela, lipca 19, 2015 Zostaw komentarz
Bardzo prosta, i pyszna zupa brokułowa.  Nazywamy ją zieloną wyspą bo…..tak własnie wyglądaJ Jest bardzo sycąca i kremowa. Najlepiej smakuje z grzankami, ale można ja tez podawać z prażonymi ziarnami słonecznika.
Brokuły uwielbiam, pod każdą postacią w sałatkach, jako dodatek do obiadu czy zupy. Ze względu na to, że są delikatniejsze smaku od kalafiora, no i oczywiście bardzo zdrowe - często goszczą u nas w kuchni. Zupa ta zazwyczaj powstaje gdy zostanie nam trochę rosołu z dnia poprzedniego, wówczas przerabiamy go na zupę krem Jak zrobić domowy rosół – możecie przeczytać na blogu.

Zupa krem z brokuła  grzankami
Krem z brokułów




Składniki:

- 1 brokuł
- 2 ziemniaki
- ok. 1,5 l bulionu
- 1 ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- Gęsty jogurt naturalny
- Sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zagotować. Brokuła podzielić na różyczki i dołożyć do ziemniaków i razem gotować jeszcze około 15 minut aż brokuł i ziemniaki zmiękną.
Krem z brokułów

W tym czasie na patelni roztapiamy odrobinę masła, bądź oliwy z oliwek i szklimy czosnek Do bulionu dodajemy ugotowane ziemniaki i brokuła, a także dorzucamy czosnek. Wszystko razem blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i grzankami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki do dekoracji.
Krem z brokułów


Krem z brokułów








Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: