Grzanki

By | środa, lipca 15, 2015 Zostaw komentarz
Kiedy zostaje nam trochę czerstwego pieczywa bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie go jest zrobienie grzanek. Można przygotować je z dowolnego pieczywa dodając ulubione przyprawy, bądź bez niczego. Gdy wystygną przechowuję je w plastikowym pojemniku przez kila tygodni. Choć zazwyczaj znikają dużo szybciej bo są idealnym dodatkiem do zup kremów, które bardzo często robimy.



Jak zrobić domowe grzanki


Składniki:

- Czerstwe pieczywo (bułki lub chleb)
- Trochę oliwy z oliwek
- Przyprawy (ja daję zioła prowansalskie, pieprz, sól, majeranek i czosnek)

Wykonanie:


Pieczywo kroimy w kostkę. 

Domowe grzanki

domowe grzanki



Następnie przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy przyprawy i mieszamy, aby zioła w miarę równomiernie oblepiły nasze grzanki.

domowe grzanki


Następnie przesypujemy je na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wkładamy  do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut, aż grzanki lekko się zarumienią. GotoweJ


domowe grzanki

domowe grzanki

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: