Owoce pod chrupiącą kruszonką

By | poniedziałek, lipca 06, 2015 1 comment
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w wykonaniu przygotowujemy owoce pod chrupiącą kruszonką. Jest to doskonała alternatywa dla klasycznego ciasta. Przekąska zdrowa a jednocześnie połączenie różnych owoców sprawia, że deser za każdym razem smakuje nieco inaczej – ale jedno jest pewne - za każdym razem pyyysznie. Z podanych składników wychodzi 9 porcji (ramekinów).
Owoce z kruszonką





Składniki:  

- 100 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki krupczatka
- pół szklanki cukru pudru
- pół kostki masła
- 4 łyżki płatków owsianych
- szczypta soli
- owoce (u nas 1 ananas, 3 jabłka, 250 gram malin)

Owoce z kruszonką



Istotne do przygotowania kruszonki są proporcje mąki do masła w stosunku 2:1, co oznacza, że mąki powinno być dwa razy tyle co masła. Ilość cukru natomiast, zależy od owoców – im słodsze owoce tym mniej cukru. Można użyć jednego rodzaju mąki pszennej, ale dzięki dodaniu mąki krupczatka uzyskamy większą sypkość i kruchość naszego deseru.

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki przesiewamy do misy, dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę, płatki owsiane, cukier puder i szczyptę soli.
 Wszystko rozcieramy palcami aż do uzyskania dość sypkiej kruszonki. Powinna wyglądać tak jak małe okruszki.


Owoce obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do małych miseczek do zapiekania. 





Posypujemy kruszonką



i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona.

Można podawać zarówno na ciepło np. z dodatkiem ulubionych lodów jak i na zimno. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie.







Nowszy post Strona główna

1 komentarz: