Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w wykonaniu
przygotowujemy owoce pod chrupiącą kruszonką. Jest to doskonała alternatywa dla
klasycznego ciasta. Przekąska zdrowa a jednocześnie połączenie różnych owoców
sprawia, że deser za każdym razem smakuje nieco inaczej – ale jedno jest pewne
- za każdym razem pyyysznie. Z podanych składników wychodzi 9 porcji
(ramekinów).
Składniki:
- 100
gram mąki pszennej
- 100
gram mąki krupczatka
- pół szklanki cukru pudru
- pół kostki masła
- 4 łyżki płatków owsianych
- szczypta soli
- owoce (u nas 1 ananas, 3 jabłka, 250 gram malin)
Istotne do przygotowania kruszonki są proporcje mąki do
masła w stosunku 2:1, co oznacza, że mąki powinno być dwa razy tyle co masła. Ilość
cukru natomiast, zależy od owoców – im słodsze owoce tym mniej cukru. Można użyć
jednego rodzaju mąki pszennej, ale dzięki dodaniu mąki krupczatka uzyskamy większą sypkość i kruchość naszego deseru.
Przygotowanie:
Oba rodzaje mąki przesiewamy do misy, dodajemy masło
pokrojone w drobną kostkę, płatki owsiane, cukier puder i szczyptę soli.
Owoce obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do małych
miseczek do zapiekania.
Posypujemy kruszonką
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona.
Można podawać zarówno na ciepło np. z dodatkiem ulubionych
lodów jak i na zimno. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie.
Jakiej wielkości są te formy ?
OdpowiedzUsuń