Makaron penne z sosem bolognese

By | piątek, października 23, 2015 Zostaw komentarz
Bardzo lubimy kuchnię włoską! Dania takie jak pizza czy makarony z sosami moglibyśmy jeść bardzo często. Spróbujcie koniecznie naszej domowej pizzy.
Dzisiaj pomysł na szybki i łatwy obiad. Makaron penne z sosem bolognese. Równie dobrze można użyć makaronu spaghetti, ale ja lubię kiedy drobinki sosu zagłębiają się we wnętrzu rurek. Pycha! I od razu robi się tak jakby cieplej, bardziej wakacyjnieJ
makaron z sosem bolognese



Składniki na 2 porcje:
- ok. 40 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pomidory z puszki
- kilka suszonych pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 papryka
- 1 marchewka
- oliwa z oliwek
- żółty ser do posypania
- pół paczki makaronu penne
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie


Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a czosnek rozdrobnić. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż mięso się zarumieni. Doprawić solą i pieprzem. 
makaron penne z sosem bolognese


Dodać pokrojone pomidory z puszki i suszone pomidory aby wzmocnić smak naszego sosu. Podgotować chwilę aby pomidory zmiękły i woda z nich trochę odparowała. Dodać zioła prowansalskie oraz pokrojoną świeżą bazylię.
Zapach świeżej bazylii jest fenomenalny. Gotowy sos połączyć z makaronem. Można posypać startym żółtym serem i gotowe. Smacznego.

spaghetti z sosem bolognese

makaron penne z sosem bolognese

makaron penne z sosem bolognese



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: