Pierś z kurczaka w warzywach robię na obiad dość często.
Jest to danie proste i szybkie czyli takie jak lubimy. Czasami zastępuję kurczaka
kawałkami schabu, który kroję na plasterki. Danie doskonale nadaje się dla mam
karmiących piersią. Mięso jest delikatne i wręcz rozpływa się w ustach.
Świetnie smakuje z surówką z marchewki.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki w korzeniu
- kawałek selera
- sól, pieprz
-oliwa z oliwek
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć. Do garnka wlać niewielką ilość oliwy
z oliwek i chwilę obustronnie podsmażyć piersi z kurczaka. Na tarce o grubych
oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa dodać do mięsa, dolać
wodę i gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny aż wszystko zmięknie. Doprawić
solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podawać mięso razem z warzywami. Posypać koperkiem.
0 komentarze: