Pierś z kurczaka w warzywach

By | poniedziałek, października 26, 2015 Zostaw komentarz
Pierś z kurczaka w warzywach robię na obiad dość często. Jest to danie proste i szybkie czyli takie jak lubimy. Czasami zastępuję kurczaka kawałkami schabu, który kroję na plasterki. Danie doskonale nadaje się dla mam karmiących piersią. Mięso jest delikatne i wręcz rozpływa się w ustach.
Świetnie smakuje z surówką z marchewki.

pierś z kurczaka


Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki w korzeniu
- kawałek selera
- sól, pieprz
-oliwa z oliwek

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć. Do garnka wlać niewielką ilość oliwy z oliwek i chwilę obustronnie podsmażyć piersi z kurczaka. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa dodać do mięsa, dolać wodę i gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny aż wszystko zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podawać mięso razem z warzywami. Posypać koperkiem.

pierś z kurczaka, karmienie piersią

pierś z kurczaka w warzywach

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: