Papryka pieczona w sosie pomidorowym

By | poniedziałek, października 05, 2015 Zostaw komentarz
Uwielbiam paprykę pod każdą postacią: jako dodatek do kanapek, sałatek, obiadu. Papryka jest cennym źródłem witaminy C. Podobno ma jej nawet więcej niż cytryna. A ponieważ jesień nadeszła …czas wzmocnić naszą odporność. Dzisiaj przepis na pieczoną paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem. Idealne danie dla mamy karmiącej piersią. Sos pomidorowy nadaje tej papryce idealny aromat. Spróbujcie też papryki gotowanej, na którą przepis jest na blogu.
pieczona papryka faszerowana


Składniki:
- 4 papryki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 woreczek ryżu
- świeży szczypiorek
- koperek (może być suszony)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka mąki

Przygotowanie:
Paprykę umyć, odciąć górne części i odkroić gniazda nasienne.
Ryż ugotować w woreczku około 7 minut (krócej niż na opakowaniu), aby nie był zbyt miękki. Wymieszać mięso mielone z ryżem, szczypiorkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.

Papryki nadziewać przygotowanym farszem. Na wierzch położyć odcięte „kapelusze” papryk.



Pomidory z puszki przełożyć do naczynia, zblendować. 1 łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością wody i dodać do sosu pomidorowego. Można doprawić ziołami prowansalskimi i pieprzem.

Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, ułożyć papryki, polać sosem pomidorowym i zapiekać w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
pieczona papryka faszerowana

pieczona papryka w sosie pomidorowym









Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: