Dzisiaj
pomysł na idealne weekendowe śniadanie w stylu slow. A ponieważ klasyczna jajecznica i jaglanka już nam się trochę znudziła przyszedł czas na coś innego - dziś pyszny i aromatyczny omlet z
suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.
Przy
małym dziecku czasem trudno znaleźć chwilę na zrobienie i zjedzenie w spokoju
zdrowego śniadania. Naszej Julce ostatnio wychodzą ząbki (już dwa są na
horyzoncie) przez co jest trochę marudna, chce żeby ją ciągle nosić, przytulać
i bawić się. Ale jednak nie poddajemy się i kiedy mąż w sobotni poranek bawi
się z małą ja szybciutko robię omleta. Dodatek suszonych pomidorów i
szczypiorku sprawia, że jest niezwykle aromatyczny. Polecam
spróbować!
Składniki
na 2 porcje:
- 4
jaja
- 1
mała cebulka
- 2
ząbki czosnku
- pół
czerwonej papryki
- 1 łyżka
mleka
- pół
pęczka szczypiorku
-
sól, pieprz, zioła prowansalskie
-
kilka suszonych pomidorów
-
łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Cebulę
obrać i posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę, dodać
przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, następnie pokrojoną w kostkę paprykę.
Chwilę podsmażyć aż papryka zmięknie. Dodać pokrojone suszone pomidory.
Jajka
wbić do miseczki, dodać łyżkę mleka rozbełtać widelcem. Jajka wlać na patelnię
z podsmażonymi warzywami i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Dodać sól, pieprz
i zioła prowansalskie.
Smażyć
pod przykryciem aż omlet będzie gotowy i ładnie się zetnie.
0 komentarze: