Omlet z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem

By | niedziela, grudnia 06, 2015 Zostaw komentarz
Dzisiaj pomysł na idealne weekendowe śniadanie w stylu slow. A ponieważ klasyczna jajecznica i jaglanka już nam się trochę znudziła przyszedł czas na coś innego - dziś pyszny i aromatyczny omlet z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.
Przy małym dziecku czasem trudno znaleźć chwilę na zrobienie i zjedzenie w spokoju zdrowego śniadania. Naszej Julce ostatnio wychodzą ząbki (już dwa są na horyzoncie) przez co jest trochę marudna, chce żeby ją ciągle nosić, przytulać i bawić się. Ale jednak nie poddajemy się i kiedy mąż w sobotni poranek bawi się z małą ja szybciutko robię omleta. Dodatek suszonych pomidorów i szczypiorku sprawia, że jest niezwykle aromatyczny. Polecam spróbować!
omlet z suszonymi pomidorami na śniadanie



Składniki na 2 porcje:
- 4 jaja
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki
- 1 łyżka mleka
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- kilka suszonych pomidorów
- łyżka masła klarowanego

Wykonanie:
Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmażyć aż papryka zmięknie. Dodać pokrojone suszone pomidory.


Jajka wbić do miseczki, dodać łyżkę mleka rozbełtać widelcem. Jajka wlać na patelnię z podsmażonymi warzywami i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Smażyć pod przykryciem aż omlet będzie gotowy i ładnie się zetnie.
Smacznego.














Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: