Okres Świąt nierozerwalnie związany
jest z zapachem goździków, cynamonu i pomarańczy.
Z czasów dzieciństwa przypominam
sobie zapach piernika rozchodzącego się po całym domu, a jego
aromat był tak niesamowity, że postanowiłam zrobić swoją
przyprawę do piernika.
Przepis pochodzi ze starego zeszytu
mojej babci, która z kolei dostała go od swojej mamy.
Zeszyt z przepisami trafił teraz do
mnie, więc musiałam spróbować zrobić swoją uwspółcześnioną
wersję przyprawy do piernika. Mówię wam różnica jest niesamowita
i jest o niebo lepsza od tej z torebki. A jakie to proste:) Spróbujcie też koniecznie przepisu na pierniczki.
Składniki:
- 20 goździków
- 15 gram cynamonu
- 5 gram gałki muszkatołowej
- 2 gramy pieprzu czarnego
- 2 gramy pieprzu białego
- 15 gram skórki cytrynowej
- 25 gram skórki pomarańczowej
Wykonanie:
0 komentarze: