Pieczone w rękawie udka z kurczaka są bardzo soczyste i
aromatyczne. Świetnie smakują z ziemniakami i dowolną sałatką np. mizerią.
Doskonale sprawdzą się także jako danie na ciepło dla gości. Pod koniec
pieczenia warto rozciąć folię aby skórka się fajnie przypiekła. Pycha.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta czerwonej papryki ostrej
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 40 ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
Udka umyć, oczyścić i wysuszyć na papierowym ręczniku.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Do miseczki wlać olej, dodać czosnek i przyprawy.
Wymieszać. Natrzeć udka przygotowaną marynatą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Włożyć udka do foliowego rękawa i zawiązać. Położyć na formie do pieczenia mięsa lub można użyć do tego kratkę z piekarnika i pod spód położyć brytfannę. Koniecznie wlać zimną wodę.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rozciąć folię u góry i na dole, aby cały tłuszcz wypłynął na formę. Podawać z ziemniakami i np. mizerią.
Włożyć udka do foliowego rękawa i zawiązać. Położyć na formie do pieczenia mięsa lub można użyć do tego kratkę z piekarnika i pod spód położyć brytfannę. Koniecznie wlać zimną wodę.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rozciąć folię u góry i na dole, aby cały tłuszcz wypłynął na formę. Podawać z ziemniakami i np. mizerią.
Ale te zdjęcia zachęcająco wyglądają 😊
OdpowiedzUsuń