Pieczone udka z kurczaka

By | piątek, września 18, 2015 1 comment
Pieczone w rękawie udka z kurczaka są bardzo soczyste i aromatyczne. Świetnie smakują z ziemniakami i dowolną sałatką np. mizerią. Doskonale sprawdzą się także jako danie na ciepło dla gości. Pod koniec pieczenia warto rozciąć folię aby skórka się fajnie przypiekła. Pycha.
udko z kurczaka z piekarnika




Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta czerwonej papryki ostrej
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 40 ml oliwy z oliwek

Wykonanie:
Udka umyć, oczyścić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Do miseczki wlać olej, dodać czosnek i przyprawy. Wymieszać.  Natrzeć udka przygotowaną marynatą i włożyć na 30 minut do lodówki.
pieczone udko z kurczaka

Włożyć udka do foliowego rękawa i zawiązać. Położyć na formie do pieczenia mięsa lub można użyć do tego kratkę z piekarnika i pod spód położyć brytfannę. Koniecznie wlać zimną wodę.
pieczone udka z kurczaka

Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rozciąć folię u góry i na dole, aby cały tłuszcz wypłynął na formę. Podawać z ziemniakami i np. mizerią.
kurczak z piekarnika

kurczak z piekarnika




Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz: