Sernik krakowski

By | poniedziałek, listopada 23, 2015 1 comment
Puszysty, lekki, delikatny i idealnie kremowy… taki właśnie jest sernik krakowski – klasyka wśród serników. Kratka na górze jest jego cechą wyróżniającą. Sernik ten znika ze stołu błyskawicznie. Spróbujcie koniecznie. Pycha! Idealny na świąteczny stół:)
sernik po krakowsku



Składniki:

Ciasto kruche:
300 g  mąki
3 żółtka
75 g  cukru pudru
200 g zimnego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:
1250 g tłustego twarogu (można tez użyć gotowej masy sernikowej – tylko spojrzeć na skład)
5 dużych jajek
100 g cukru pudru
100 g rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml mleka do rozprowadzenia mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
8g cukru waniliowego

Wykonanie:

Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około pół godziny do lodówki.

Masa serowa:
Twaróg zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną (należy ja wcześniej rozrobić w mleku) i zmiksować. Dodać rodzynki, aromat i wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Dodać do nich stopniowo pozostały cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Taką pianę dodawać stopniowo do masy serowej i delikatnie wymieszać. Najlepiej łyżką, nie mikserem.


Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 1:3. Większą część rozwałkować i rozłożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut aż ciasto się lekko zarumieni. Na ciasto wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na małe paseczki około 1 cm. Najwygodniej zrobić to radełkiem. Takie paski położyć pod skosem na ciasto. Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. Zostawić w piekarniku do wystudzenia, uchylając drzwiczki piekarnika. To zapobiegnie opadnięciu sernika.
Gotowy sernik można polać lukrem ale ja wolę posypać po prostu cukrem pudrem.

sernik krakowski

sernik krakowski

sernik krakowski















? Poprzedni post

Pyszne domowe batoniki owsiane

Następny post ->

Zielony koktajl z jabłka i natki pietruszki

Strona główna

1 komentarz: