Pyszne domowe batoniki owsiane

By | poniedziałek, listopada 23, 2015 Zostaw komentarz
Sklepowe słodycze kupujemy raczej rzadko, bo skutecznie odstrasza nas lista składników z jakich są one zrobione. Niby wydawać by się mogło, że sklepowy batonik musli jest zdrowszy od np. snickersa ale sami zobaczcie z czego jest on zrobiony. Syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory i inne…aż strach wypisywać.
A zrobienie w domu takiego batonika to naprawdę szybka sprawa i przynajmniej wiemy co jest w środku J Polecam.






Składniki:

- 2 banany
- 1 szklanka płatków owsianych
- łyżka pestek dyni
- łyżka sezamu
- łyżka pestek słonecznika
- garść rodzynek
- pół szklanki mleka
- 1 jajo
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Można dodać właściwie wszystkie ulubione bakalie.

Wykonanie:

Banany pokroić w kostkę i wrzucić do miski, dodać resztę suchych składników. Jajo wymieszać z mlekiem i dolać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Mieszanka powinna być lekko wilgotna.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylać naszą mieszankę.


Docisnąć dokładnie łyżką. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ostudzić i pokroić w kształt batonów.





Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: