Naleśniki z bananami to idealne danie na słodki obiad lub deser. My zjedliśmy je dzisiaj na śniadanie. Są naprawdę pyszne i ekspresowe w przygotowaniu. Smaki
dzieciństwa.
Lubicie naleśniki na słodko czy wolicie w wersji wytrawnej? Spróbujcie tez koniecznie naleśników ze szpinakiem.
Składniki na dwie porcje:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody (najlepiej mineralnej gazowanej –
wówczas naleśniki będą bardziej delikatne)
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 3 banany
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Utrzeć jaja z solą, dodać mleko, wodę, olej a na samym końcu
mąkę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Odstawić na 10 minut.
Smażyć naleśniki obustronnie najlepiej na klarowanym maśle
nakładając ciasto na patelnię łyżką wazową.
Dlaczego smażyć na maśle klarowanym? :( specjalnie kupiłem do naleśników spray do oleju. Chodzi tylko o różnice smakową z tym masłem, czy zdrowotną? Bo ja lubię naleśniki na oleju :)
OdpowiedzUsuńMasło klarowane jest delikatniejsze od oleju i lepiej podkreśla smak potrawy, poza tym jest lepiej przyswajalne przez organizm. Subiektywnie mówiąc naleśniki bardziej mi smakują na maśle klarowanym niż na oleju. Ale to oczywiście kwestia gustu.
OdpowiedzUsuń