Naleśniki z bananami

By | środa, września 09, 2015 2 komentarz
Naleśniki z bananami to idealne danie na słodki obiad lub deser. My zjedliśmy je dzisiaj na śniadanie. Są naprawdę pyszne i ekspresowe w przygotowaniu. Smaki dzieciństwa.
Lubicie naleśniki na słodko czy wolicie w wersji wytrawnej? Spróbujcie tez koniecznie naleśników ze szpinakiem. 
naleśniki na słodko


Składniki na dwie porcje:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody (najlepiej mineralnej gazowanej – wówczas naleśniki będą bardziej delikatne)
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 3 banany
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Utrzeć jaja z solą, dodać mleko, wodę, olej a na samym końcu mąkę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Odstawić na 10 minut.
Smażyć naleśniki obustronnie najlepiej na klarowanym maśle nakładając ciasto na patelnię łyżką wazową. 

Dwa banany zblendować, skropić sokiem z cytryny, dodać pół łyżeczki cynamonu. Jednego banana pokroić w plasterki. Naleśniki posmarować masą bananową a następnie ułożyć po kilka plasterków banana. Zawinąć w koperty i posypać cynamonem

naleśniki z bananami

naleśniki z bananami

naleśniki z bananami

Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. Dlaczego smażyć na maśle klarowanym? :( specjalnie kupiłem do naleśników spray do oleju. Chodzi tylko o różnice smakową z tym masłem, czy zdrowotną? Bo ja lubię naleśniki na oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło klarowane jest delikatniejsze od oleju i lepiej podkreśla smak potrawy, poza tym jest lepiej przyswajalne przez organizm. Subiektywnie mówiąc naleśniki bardziej mi smakują na maśle klarowanym niż na oleju. Ale to oczywiście kwestia gustu.

    OdpowiedzUsuń