Dzisiaj propozycja bardzo łatwych i szybkich w wykonaniu babeczek
marchewkowych czyli zdrowa słodycz na spacer lub piknik.
Nie od dziś wiadomo przecież jak dobra dla naszego zdrowia
jest marchew stanowiąca źródło karotenu, składników odżywczych i witamin.
A stawiając na jakość produktów wybraliśmy ekologiczne
marchewki firmy Marwit.
Babeczki są doskonałe do pracy, na piknik lub jako zdrowa
przekąska dla Twojego dziecka.
Są lekkie, sycące i niezwykle zdrowe dzięki zastosowaniu w
nich najlepszej mąki - orkiszowej. Nie zawierają cukru, a swą delikatną słodycz
zawdzięczają dodatkom rodzynek, daktyli i marchewki. My spakowaliśmy je do
kosza piknikowego razem z sokami marchewkowymi, chrupiącymi marchewkami i
owocami. Wy możecie zabrać je do pracy lub spakować swojemu dziecku do plecaka
do szkoły. Spróbujcie koniecznie. Samo zdrowie!
Składniki na 12
babeczek:
- 1 opakowanie marchewek firmy Marwit
- 75 g
rodzynek
- 50 g
daktyli
- 100 ml wody
- 200 g
mąki orkiszowej
- 100 ml oleju
- 4 jaja
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, wsypać rodzynki i daktyle. Zagotować i
pozostawić chwilę do ostygnięcia i namoknięcia - około 5 minut. Następnie
zblendować, tak aby powstała w miarę gładka masa.
Dodać kolejno jaja, olej i zmiksować. Do mąki dosypać
przyprawy i przesiać przez sito do garnka z masą, zmiksować. Na koniec dodać
marchewki starte na tarce o grubych oczkach i wymieszać ciasto łyżką.
Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffin i piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
Super przepis! Sama staram się gotować zdrowe jedzonko! Na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńp.s. powodzenia w konkursie :)