Uwielbiam paprykę pod każdą postacią: jako dodatek do
kanapek, sałatek, obiadu. Papryka jest cennym źródłem witaminy C. Podobno ma jej
nawet więcej niż cytryna. A ponieważ jesień nadeszła …czas wzmocnić naszą
odporność. Dzisiaj przepis na pieczoną paprykę faszerowaną mięsem mielonym i
ryżem. Idealne danie dla mamy karmiącej piersią. Sos pomidorowy nadaje tej
papryce idealny aromat. Spróbujcie też papryki gotowanej, na którą przepis jest
na blogu.
Składniki:
- 4 papryki
- 0,5 kg
mięsa mielonego
- 1 woreczek ryżu
- świeży szczypiorek
- koperek (może być suszony)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Paprykę umyć, odciąć górne części i odkroić gniazda
nasienne.
Ryż ugotować w woreczku około 7 minut (krócej niż na
opakowaniu), aby nie był zbyt miękki. Wymieszać mięso mielone z ryżem, szczypiorkiem,
ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.
Pomidory z puszki przełożyć do naczynia, zblendować. 1 łyżkę
mąki wymieszać z niewielką ilością wody i dodać do sosu pomidorowego. Można
doprawić ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością oliwy z
oliwek, ułożyć papryki, polać sosem pomidorowym i zapiekać w piekarniku około
45 minut w temperaturze 180 stopni.
0 komentarze: