Sklepowe
słodycze kupujemy raczej rzadko, bo skutecznie odstrasza nas lista składników z
jakich są one zrobione. Niby wydawać by się mogło, że sklepowy batonik musli
jest zdrowszy od np. snickersa ale sami zobaczcie z czego jest on zrobiony. Syrop
glukozowo-fruktozowy, emulgatory i inne…aż strach wypisywać.
A
zrobienie w domu takiego batonika to naprawdę szybka sprawa i przynajmniej
wiemy co jest w środku J Polecam.
Składniki:
- 2
banany
- 1
szklanka płatków owsianych
-
łyżka pestek dyni
-
łyżka sezamu
-
łyżka pestek słonecznika
-
garść rodzynek
- pół
szklanki mleka
- 1
jajo
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Można
dodać właściwie wszystkie ulubione bakalie.
Wykonanie:
Banany
pokroić w kostkę i wrzucić do miski, dodać resztę suchych składników. Jajo
wymieszać z mlekiem i dolać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Mieszanka
powinna być lekko wilgotna.
Formę
do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylać naszą mieszankę.
Docisnąć
dokładnie łyżką. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu
ostudzić i pokroić w kształt batonów.
0 komentarze: