Puszysty, lekki, delikatny i idealnie kremowy… taki właśnie
jest sernik krakowski – klasyka wśród serników. Kratka na górze jest jego cechą
wyróżniającą. Sernik ten znika ze stołu błyskawicznie. Spróbujcie koniecznie. Pycha! Idealny na świąteczny stół:)
Składniki:
Ciasto kruche:
3
żółtka
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa serowa:
5
dużych jajek
2
łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml
mleka do rozprowadzenia mąki ziemniaczanej
2
łyżeczki ekstraktu cytrynowego
8g
cukru waniliowego
Wykonanie:
Ciasto:
Na
stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka i
ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię spożywczą i
włożyć na około pół godziny do lodówki.
Masa
serowa:
Twaróg
zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru i cukrem waniliowym
na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną (należy ja wcześniej
rozrobić w mleku) i zmiksować. Dodać rodzynki, aromat i wymieszać.
Białka
ubić na sztywno. Dodać do nich stopniowo pozostały cukier i ubijać aż piana
będzie sztywna i błyszcząca. Taką pianę dodawać stopniowo do masy serowej i
delikatnie wymieszać. Najlepiej łyżką, nie mikserem.
Ciasto
podzielić na dwie części w stosunku 1:3. Większą część rozwałkować i rozłożyć
na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut aż ciasto
się lekko zarumieni. Na ciasto wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto
rozwałkować i pociąć na małe paseczki około 1 cm . Najwygodniej zrobić to
radełkiem. Takie paski położyć pod skosem na ciasto. Piec około 60 minut w
temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. Zostawić w piekarniku do wystudzenia,
uchylając drzwiczki piekarnika. To zapobiegnie opadnięciu sernika.
Gotowy
sernik można polać lukrem ale ja wolę posypać po prostu cukrem pudrem.
mmm, zjadłabym kawałeczek, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń