Sernik krakowski

By | poniedziałek, listopada 23, 2015 1 comment
Puszysty, lekki, delikatny i idealnie kremowy… taki właśnie jest sernik krakowski – klasyka wśród serników. Kratka na górze jest jego cechą wyróżniającą. Sernik ten znika ze stołu błyskawicznie. Spróbujcie koniecznie. Pycha! Idealny na świąteczny stół:)
sernik po krakowsku



Składniki:

Ciasto kruche:
300 g  mąki
3 żółtka
75 g  cukru pudru
200 g zimnego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:
1250 g tłustego twarogu (można tez użyć gotowej masy sernikowej – tylko spojrzeć na skład)
5 dużych jajek
100 g cukru pudru
100 g rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml mleka do rozprowadzenia mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
8g cukru waniliowego

Wykonanie:

Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około pół godziny do lodówki.

Masa serowa:
Twaróg zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną (należy ja wcześniej rozrobić w mleku) i zmiksować. Dodać rodzynki, aromat i wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Dodać do nich stopniowo pozostały cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Taką pianę dodawać stopniowo do masy serowej i delikatnie wymieszać. Najlepiej łyżką, nie mikserem.


Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 1:3. Większą część rozwałkować i rozłożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut aż ciasto się lekko zarumieni. Na ciasto wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na małe paseczki około 1 cm. Najwygodniej zrobić to radełkiem. Takie paski położyć pod skosem na ciasto. Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. Zostawić w piekarniku do wystudzenia, uchylając drzwiczki piekarnika. To zapobiegnie opadnięciu sernika.
Gotowy sernik można polać lukrem ale ja wolę posypać po prostu cukrem pudrem.

sernik krakowski

sernik krakowski

sernik krakowski















Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz: