Makaron z serem to jeden z tych smaków z dzieciństwa do
których się bardzo chętnie powraca. Danie bardzo proste, sycące i szybkie.
Klasyczna wersja z cynamonem smakuje wyśmienicie. Ale można tez trochę
poeksperymentować i dodać do makaronu z serem owoce sezonowe lub dżem.
Próbowaliście w takiej wersji? Pyszna.
Składniki:
- 250 g
grubszego makaronu (np. świderki)
- 200 g
białego sera twarogowego
- 3 łyżeczki brązowego cukru (może być też zwykły, biały)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon
- opcjonalnie można dodać owoce lub trochę dżemu
Wykonanie:
Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Na talerzu
układamy makaron, posypujemy serem, cukrem, cynamonem ewentualnie dodajemy dżem
lub owoce.
Gotowe.
My jadaliśmy bez cynamonu :) Dla mnie to smak dzieciństwa, a C. niedawno jadł po raz pierwszy, i zdecydowanie nie potrafił się przekonać...
OdpowiedzUsuńDla nas to również przypomnienie beztroskich lat dziecięcych. Lubimy wersję z cynamonem i bez:) To takie danie na szybko np. w upał kiedy nie chce nam się stać długo w kuchni:)
OdpowiedzUsuń