Makaron z serem i cynamonem

By | sobota, sierpnia 29, 2015 2 komentarz
Makaron z serem to jeden z tych smaków z dzieciństwa do których się bardzo chętnie powraca. Danie bardzo proste, sycące i szybkie. Klasyczna wersja z cynamonem smakuje wyśmienicie. Ale można tez trochę poeksperymentować i dodać do makaronu z serem owoce sezonowe lub dżem. Próbowaliście w takiej wersji? Pyszna.

makaron z serem i cynamonem





Składniki:
- 250 g grubszego makaronu (np. świderki)
- 200 g białego sera twarogowego
- 3 łyżeczki brązowego cukru (może być też zwykły, biały)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon
- opcjonalnie można dodać owoce lub trochę dżemu

Wykonanie:
Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Na talerzu układamy makaron, posypujemy serem, cukrem, cynamonem ewentualnie dodajemy dżem lub owoce.

Gotowe.

makaron z serem

makaron z serem na słodko

makaron z serem i cynamonem

Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. My jadaliśmy bez cynamonu :) Dla mnie to smak dzieciństwa, a C. niedawno jadł po raz pierwszy, i zdecydowanie nie potrafił się przekonać...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla nas to również przypomnienie beztroskich lat dziecięcych. Lubimy wersję z cynamonem i bez:) To takie danie na szybko np. w upał kiedy nie chce nam się stać długo w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń